Източват НЗОК с нереално скъпи медицински изделия 31.03 | 08:29

Печелят търговци и болници на гърба на обикновените хора

От Елица Елефтерова

Медицински изделия за сърце у нас са в пъти по-скъпи, отколкото в останалите страни на Европейския съюз. Разликата стига стотици лева за артикул и е за сметка на пациентите или на здравната каса. Печелившите са търговците на едро и болниците, съобщава в. "Стандарт”.

По 1200 лв. плаща НЗОК за коронарен стент у нас, а за сърдечна клапа - 3600 лв. Реалната стойност на тези медицински изделия обаче е далече под тези тарифи. Изданието разполага с реални фактури на подобни изделия от чужди страни.

От фактурите става ясно, че сумите са доста под пределните, въпреки че изделията са на реномирани фирми с утвърдени имена. Единият вид стент, който е обикновен, струва без ДДС 270 лв. - разликата с това, което плаща НЗОК без ДДС, е 730 лв.

Другият стент е от висок клас с цена от 740 лв. или с 260 под стойността, която плаща касата без ДДС. Аналогичен е и случаят с механичната сърдечна клапа, която струва с ДДС 2800 лв., или с 800 лева по-малко, отколкото плаща касата. Според лекари това са и реалните цени в ЕС.

Ниските цени се потвърждават и от официален сайт в Норвегия, на който са публикувани сумите, на които държавните болници плащат за тези изделия. За стентовете те са 1658 крони, или около 394 лв. без ДДС. Клапите са както на тези цени, така и по-скъпи - 2137 крони или малко над 500 лв.

Тази схема работи, защото в страната ни все още липсва орган, който да реферира цените на медицинските изделия с другите страни. Няма и регулация за образуването им, както е за лекарствата, например. Единствено в Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) търговците декларират някаква продажна цена по свое усмотрение.

Така дистрибуторите, въпреки че вземат изделията от производителите на евтини цени, ги продават на търговете на болниците на много по-високи. Клиниките от своя страна префактурират тези стойности на касата, която ги плаща. Накрая разликата се поделя между болниците и фирмите.

Загубите са огромни както за касата, така и за пациентите. За тази година бюджетът на фонда за медицински изделия е 82 млн. лв., но реално ще отидат повече, както всяка година.

Водещи

Най-четени