Има Богове в медицината! 06.02 | 17:29

Лекарите от "Шейново" извършиха най-сложната гинекологична операция

От Теодора Кокаланова

Най-сложната гинекологична операция бе извършена в столичната II АГ болница "Шейново". Интервенцията се нарича "Вертхайм" и за първи път се осъществи чрез лапароскопия. При операцията е бил отстранен целият генитален апарат на жената – матката, яйчниците и лимфните възли.

"Операцията продължи 8 часа. Очаква се жената да се възстанови бързо. Уникалното при тази операция беше, че въпреки нейната сложност, не се наложи кръвопреливане, имаше минимална кръвозагуба. Горд съм, че точно нашата болница направи подобно нещо първа в столицата", сподели специално за iNews д-р Николай Герджиков, част от професионалния екип, извършил операцията. 

"Тъй като пациентката е онкоболна, нашата болница няма практика интервенцията да бъде платена, чрез избор на екип. Тя е здравноосигурена и изцяло операцията мина по клинична пътека", допълни д-р Герджиков. 

Манипулацията се извършва традиционно при диагноза рак на шийката на матката, но за първи път в болницата се използва иновативния лапароскопски метод за нейното осъществяване. Безкръвният метод е най-използваният и модерен метод в медицинската практика. Специфичното при него е бързото възстановяване на пациента и безкръвният му характер.

"Предимство на този метод пред традиционната операция е, че тя дава и възможност на лекарите да видят максимално добре околните тъкани. Така може да се установи по безспорен начин, че няма допълнителни разсейки и изменения, които да доведат до последващо развитие на карцинома", уточни д-р Антони Ненов.

Пациентката, на която е извършена операцията, е на 61 години и при постъпване в болницата и направените изследвания е установен първи стадий на заболяването.

Екипът, извършил операцията - д-р Антони Ненов, д-р Николай Герджиков, д-р Мишел Соайб и анестезиологът д-р Ярослав Якимов работи отдавна заедно.

Лекарите от екипа са преминали през редица курсове на обучение и съвместна работа с доктори от най-добрата гинекологична болница в Европа – германската "Шарите". Всичко това им позволява да пристъпят към извършване на тази най-сложна гинекологична операция  в болница "Шейново".

"В периода на възстановяване на пациента очакванията са то да бъде много по-бързо, поради това че е избран този съвременен и модерен подход, чрез който не се отваря коремната кухина. Субективното усещане на пациента е генерално по-добро, отколкото при отворения тип операции", допълни още д-р Герджиков. 

Водещи

Най-четени