Има вероятност НЗОК да спре да плаща за някои лекарства 18.05 | 11:40

Основният проблем в НЗОК е, че няма ефективно разпределение на ресурса й

От iNews.bg

"В последните 10 години броят на лечебните заведения нарасна двойно. Здравната каса работи с ограничен финансов ресурс, тя работи със здравните вноски. Нормално е този ресурс, при увеличения брой договорни партньори, да не стигне. Също така е нормално, когато все по-голям ресурс от бюджета на касата отива за медицински изделия и за касата, да не стига за болнична дейност. Това, което трябва да се направи, е да се намери баланса. Никъде по света 60% от бюджета на касата не се използва за лекарства". Това коментира в ефира на bTV министърът на здравеопазването Таня Андреева.

По думите й за тази цел трябва да се добие ясна представа за броят на пациентите със съответни заболявания. Министърът посочи, че вече са изготвени регистри за онкоболни и диабетно болни, в момента се изработва такъв и за редките заболявания.

"На здравеопазването трябва да се гледа като на инвестиция, а не като на обременяващ разход", каза Андреева.

Тя отрече министерството да е в конфликт с НЗОК и представители на лекарските организации и подчерта, че всички предложения за промени в законите са съгласувани с тях.

"Нека да не се набива впечатлението, че има някакъв проблем между министерството, касата и лекарите. Не. Системата от години е недофинансирана, не са предприети никакви мерки, за да бъдат спрени основните течове в нея. До края на годината всичко това ще бъде коригирано, защото ЗИД-овете са в парламента, чакаме решение и веднага след това ще влязат в сила”, заяви Андреева.

Тя допълни, че лекарските протести са във връзка със създаденото грешно впечатление, че дейностите им ще останат недофинансирани.

Според Таня Андреева основният проблем в НЗОК е, че няма ефективно разпределение на ресурса й.

Здравният министър заяви, че няма да бъдат закривани лечебни заведения докато не се даде алтернатива на хората по места.

"Това ще се получи с изграждането на новата мрежа за спешна помощ по места, особено в по-отдалечените, където ще има нови филиали и центрове за медицинска помощ. Те ще бъдат вързани към по-големи лечебни заведения, които ще приемат пациентите в случаи на животозастрашаващи състояния. Второ – в момента пилотно се разработва Национална здравна карта в три области. Трето – след задължителна акредитация на лечебни заведения, т.е. те трябва да докажат дали работят по всички стандарти, така че да защитят правото на пациента”, поясни Таня Андреева.

Водещи

Най-четени