Има ли болест, нашето здравеопазване страда от нея 23.12 | 13:09

След бурната 2013 г. очакваме положителна промяна в системата

От Христина Рафаилова

Българското здравеопазване има нещо английско. Не си мислете, че е качествено като на Острова. То обаче прилича много на героя на британския писател Джером. К. Джером от "Трима души в лодката (без да се брои кучето)”. В първата глава той се заравя в една енциклопедия и открива, че страда от всички открити до момента болести, без една.

Подобно на твореца през 2013 г., когато сменихме здравния министър и след като той зарови надълбоко в система,  открихме, че нищо не му е наред на родно здравеопазване. Единствено то не е било кахърно за хората, които добре са се облажили от него – предишните управляващи. 

Така през тази година за пореден път разбрахме, че в блатото сме затънали и пациенти, и болници, и лекари. 

От едно не може да се оплачем от гледна точка на здравето – всички елементи, за да има цирк и хаос, бяха налице. Пари липсваха, медиците бяха на крачка от гражданско неподчинение, хора си отиваха заради забавена линейка или лекарска неадекватност.

Единственото нещо, от което "се излекувахме” през настоящата година е шизофренията, която ни владееше по времето на ГЕРБ. Целокупният народ беше на крачка от лудостта в опита си да запомни всички ресорни министри, изредили се на горещия пост. 

За щастие през новия мандат си имаме само един здравен шеф и той заявява ясното намерение да не си ходи. Така поне през следващата година ще имаме надежда за последователност в здравната политика. 

Още в първите месеци на управлението си обаче Таня Андреева се сблъска с огромни проблеми. Незнайно как сметките на герберите в сектора и касата излязоха криви и парите за болниците "си нахлупиха” шапка невидимка. Така лечебните заведения се оказаха на ръба да останат без финансиране за последните месеци на годината. Компромисно решение се намери, но то никак не се хареса на бранша. Медиците без малко да излязат на протест заради това, че до края на 2013 г. болниците ще получават не 100%, а 80% от финансирането. За щастие лекарска стачка и неизлекувани пациенти нямаше. Дори Българският лекарски съюз склони да подпише Националния рамков договор за 2014 г. Така през следващата година ще има повече пари за близо 27 клинични пътеки.

Екипът на здравното ведомство може и да си стои на мястото, но смените в другите структури не се разминаха. Заради лошото управление и изчезналите средства управителят на Националната здравноосигурителна каса – Пламен Цеков, беше сменен от Румяна Тодорова. С поста си се раздели шефът на Фонда за лечение на деца заради административни нарушение. Военномедицинска академия също се сдоби с нов директор, след като досегашния Стоян Тонев излезе в пенсия. Още в началото на тази година шефът на Агенцията по трансплантациите доктор Силви Кирилов също беше освободен заради прекалено малкия брой на донорите у нас.

След смяната на властта разбрахме и жестоката истина, че в системата са харчени пари на вятъра и ефективността на лечението у нас може да се конкурира със страните от Третия свят.

На пръв поглед болниците са "се спуквали” от работа, но не за да изписват здрави хора, а за да източват касата. Оказа се, че в лечебните заведения е приемано куцо и сакато, а някои даже и над 10 пъти. Статистиката показа и колко мизерно живеем у нас, тъй като в редица случаи хората са хоспитализирани, тъй като нямат пари да сикупят елементарни лекарства. 

Медикаментите и през тази година останаха сред болните теми. Докато касата обясняваше как парите ги няма, пострадаха едни от най-уязвимите групи у нас – онкоболните. Оказа се, че дупката в бюджета на НЗОК е на път да подпише "смъртната присъда” на жените с рак на гърдата. За щастие трагедията завърши добре и медикаментите бяха осигурени. 

Малко след това народното недоволство беше отново на път да избухне, след като се пусна слух, че лекарствата ще поскъпват. За късмет тази информация остана само в сферата на клюките. 

За съжаление и през тази година не секнаха случаите на починали поради "недоглеждане” пациенти или заради неуредиците в Спешната помощ. Като на постоянно повтарящ се филм гледахме как линейки за закъсняват и как деца си отиват без причина.

Целият драматизъм, който тресе здравеопазването през тази година, не впечатли толкова българина, който е свикнал на кофти медицински услуги. Секторът обаче привлече внимание към себе си заради вечната борба между пушачи и непушачи. Част от мнозинството в парламента възроди надеждата на любителите на тютюна, че няма да зъзнат на студа. В продължение на месеци споровете по медиите и в махалата не секнаха. Въжделенията на пушачите обаче паднаха в прах, след като Народното събрание потвърди тоталната забрана на дима. 

2013 г. може да се запише като мрачна за здравеопазването. Надяваме се, че сме стигнали дъното и ще вървим нагоре. Ресорният министър даде обещание, че ще имаме глътка въздух още в края на 2014 г. Тя обеща повече средства за Спешната помощ и реформи в цялата система. Затова да си пожелаем енциклопедията с болестите на българина да започне бавно да изтънява. 

Водещи

Най-четени