Има ли най-добро упражнение 18.02 | 12:17

Не, но ето няколко причини да (за)обичате мъртвата тяга

От Кирил Русев

По принцип избягваме да правим категорични изявления, в които се говори за "най-добро", "незаменимо", "превъзходно" и прочие суперлативи, но за целите на настоящата статия ще създадем една хипотетична ситуация.

В нея приемаме, че четящите са физически здрави хора и могат да изберат да правят само едно упражнение за постигането на естетичен външен вид, здраве и за развитието на атлетически качества като сила, междумускулна координация и мощност. В такъв случай няма да сбъркаме, ако провъзгласим мъртвата тяга за упражнението, което може да ви помогне да постигнете всички тези неща възможно най-ефикасно. Но за да не бъдем голословни, ще ви оставим и един списък, върху който да помислите:

1. Немалка част от проблемите със стойката, болките в кръста и коленете идват от недостатъчно сила в седалищната мускулатура. Мъртвата тяга ще ви помогне не само да заздравите тази част от тялото си, но и да я оформите подобаващо.

2. Жените харесват мъже със силни и добре оформени задни части.

3. Мъжете харесват жени със силни и добре оформени задни части.

4. Мъртвата тяга тренира не само седалищната мускулатура, а цялото ви тяло - от върховете на пръстите до мозъка.

5. Колкото повече мускули активира едно движение, толкова повече тестостерон и хормон на растежа се отделят след изпълнението му. За мъжете това означава повече мускулна маса, а за дамите - така мечтания мускулен "тонус".

6. Без значение колко пъти сте правили мъртва тяга, винаги можете и по-добре.

7. Мъртвата тяга ще ви научи да бъдете здрави и сигурни в движението, което причинява най-много "сецнати" кръстове в ежедневието - навеждането.

8. Мъртвата тяга ще ви направи силни и издръжливи в един от най-сексуалните двигателни модели - сгъването и разгъването в тазобедрената става.

9. Само след едно повторение мъртва тяга в мозъка се секретират ендорфини в количества, съпоставими с тези при маратонците. С тази разлика, че първото отнема секунди и изисква не повече от 2 квадратни метра свободна площ.

10. Брус Лий е правил мъртва тяга.

11. Арнолд Шварценегер е правил и все още прави мъртва тяга.

12. Мъртвата тяга може да улесни ражданията, защото възпитава жените да контролират вътрекоремното си налагане и заздравява тазовото дъно. За всички останали това означава по-безпроблемно ходене по голяма нужда, което също е изключително важно!

13. Няма друго упражнение със свободна тежест, на което след броени месеци тренировки ще можете да държите в ръцете си над сто килограма.

14. Мъртвата тяга е по-ефективно упражнение за корем от абсолютно всички коремни преси, които сте правили или възнамерявате да направите в този живот.

15. Шегата настрана, мъртвата тяга е комплексно движение и първите няколко пъти е добре да консултирате техниката си на изпълнение с опитен треньор или трениращ, на когото имате ГОЛЯМО доверие. Затова избягваме да публикуваме нейни клипчета и горещо ви съветваме да потърсите квалифицирана помощ, за да сте сигурни че знаете и можете да тренирате безопасно.

16. Колкото по-бързо затворите тази статия и отидете да правите мъртва тяга, толкова по-добре за вас.

Водещи

Най-четени