Има хора, чиито организъм няма как да се зарази с К-19 28.10 | 09:23

Изследването на хора с устойчив на коронавирус имунитет може да помогне при разработването на лекарства за тази инфекция

От iNews.bg

Изследванията на хора с коронавирусна резистентност може да помогне за разработването на ефикасни лекарства за болните, съобщи ТАСС.

Подобни проучвания са проведени с участието на резистентни хора към ХИВ, свински грип и вирусен хепатит, каза вирусологът Георги Викулов.

Изследването на хора с устойчив на коронавирус имунитет може да помогне при разработването на лекарства за тази инфекция. Това съобщи вирусологът Георги Викулов, директор на Изследователския център за превенция и лечение на вирусни инфекции в Москва.

"Има толкова малък брой хора, резистентни към коронавирусната инфекция. Стартирахме изследвания у нас, за да открием такива индивиди. Това са генетични изследвания, много скъпи, дългосрочни, но такива проучвания се провеждаха и при ХИВ, свинския грип и вирусния хепатит. Те могат да бъдат в основата за разработването на нови лекарства”, каза той.

По-рано директорът на Санкт Петербургския изследователски институт по епидемиология и микробиология "Пастьор", академикът от Руската академия на науките Арег Тотолян заяви, че учените са разкрили, че има хора, които не се заразяват с коронавирус дори след многократен контакт с тежко болни пациенти. В същото време остава неизвестно какви биомаркери на резистентност към вируса притежават, отбеляза Тотолян.

Водещи

Най-четени