Имаме вкус и към мазнините 19.01 | 13:59
Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус

В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.
Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".
В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".
Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.
Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.
Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.
Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.
Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.
"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.
Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.
В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.
Водещи
-
Фон дер Лайен: От началото на войната 1/3 от оръжията в Украйна са идвали от България ВИДЕО
Тя посети най-голямото държавно военно предприятие в страната
31.08 | 19:36
-
Турски медии: Пациент почина, защото България не допусна линейка между „Капъкуле” и „Капитан Андреево”
Според публикациите медицински екип изчаквал близо 20 мин. за разрешение, което така и не било...
31.08 | 18:00
-
Ивелин Михайлов пред руски медии: Как да помогнем на Украйна - в България някои семейства нямат течаща вода
Според него в България всеки, който не е съгласен с проевропейския или пронатовския курс, е...
31.08 | 17:40
Най-четени
-
Костадинов: Няма да подпишем вота на недоверие на ПП-ДБ, но ще гласуваме срещу кабинета
По думите му Урсула фон дер Лайен "не е канена и не е желана" у нас
31.08 | 12:00
-
Фон дер Лайен: Путин не се е променил и няма да се промени, той е хищник
През последните 25 години той започна четири войни, подчерта председателят на Европейската...
31.08 | 16:40
-
Никола Николов-Паскал е дал показания срещу Асен Василев и Бойко Рашков
Той бе пуснат под гаранця от 50 хил. лв.
31.08 | 10:20