Имаме вкус и към мазнините 19.01 | 13:59
Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус

В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.
Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".
В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".
Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.
Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.
Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.
Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.
Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.
"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.
Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.
В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.
Водещи
-
Европейската прокуратура временно отстрани Теодора Георгиева
Късно снощи стана ясно, че Европрокуратурата е започнала разследване срещу Георгиева
27.03 | 21:15
-
Митов: МВР не е препятствало разследване на ЕП срещу бившия енергиен министър Владимир Малинов
Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи по време на изслушване...
27.03 | 20:45
-
Живеем във виртуална реалност, твърди физик
Вселената ни може да е усъвършенствана компютърна симулация, доказателството е в Библията,...
27.03 | 20:30
Най-четени
-
Костов, КНСБ: Каскада от протести при увеличение на заплатите с 5%
„Министрите да си видят социалните партньори по места и да видят кое е останало...
27.03 | 20:00
-
Радев за казуса с МЕЧ: Това беше напълно излишна криза точно в този момент
"Това беше напълно излишна криза точно в този момент"
27.03 | 10:45