Имаме вкус и към мазнините 19.01 | 13:59
Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус

В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.
Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".
В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".
Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.
Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.
Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.
Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.
Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.
"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.
Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.
В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.
Водещи
-
Наземният транспорт се връща по улиците след шестдневна блокада
Изтощителна транспортна криза
19.05 | 17:59
-
Инфлацията в България през април 2025 г. е 2.8% на годишна база
Най-ниските годишни темпове бяха регистрирани във Франция (0,9%), Кипър (1,4%) и Дания (1,5%)
19.05 | 17:40
-
Къде българите взимат най-високи заплати?
Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за януари 2025 г. е 2 066 лв., за...
19.05 | 17:20
-
„Да, България“ иска оставки в столичния градски транспорт
Междувременно Божидар Божанов също излезе с коментар във Фейсбук.
19.05 | 16:45
Най-четени
-
Васил Терзиев заяви категорично, че няма как да отговори на искането на протестиращите служители
"За мен да кажеш, че си слязъл от 400 на 300 лв. искане не е отстъпка", поясни Терзиев и...
19.05 | 11:15
-
Борисов: В моя мандат сме вдигали с 62% заплатите на работещите в транспорта
"Гарантирам, че ГЕРБ не участва в тези протести", подчерта той.
19.05 | 14:00
-
Синдикатите обявиха безсрочна стачка: Ще се събира подписка и метрото да спре работа
Това обявиха синдикатите след среща с местната власт
19.05 | 11:04
-
Васил Терзиев заяви, че ще покани представители на протестиращите служители на градския транспорт на среща в общината
Направен е анализ колко деца са имали проблем със стигането да училище през двата дни, в които...
19.05 | 10:15