Имаме вкус и към мазнините 19.01 | 13:59
Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус
![Имаме вкус и към мазнините](http://inews.bg/pictures/366733_1004.jpg)
В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.
Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".
В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".
Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.
Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.
Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.
Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.
Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.
"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.
Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.
В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.
Водещи
-
Украинският президент Зеленски с призив за общоевропейска армия
Според него, Европа все по-малко може да разчита на подкрепата на САЩ и е важно да разполага...
15.02 | 18:00
-
Слави за Кирил Петков: До кога ще позволяваме самозванци да се изказват от името на Републиката?
Лидерът на ИТН иска да бъде потърсена наказателна отговорност от съпредседателя на ПП заради...
15.02 | 17:20
-
Метеоролог каза каква люта зима се задава от утре
Ето какво ще е времето през идната седмица, според Анастасия Стойчева от НИМХ
15.02 | 17:00
Най-четени
-
Унищожителната реч на Джей Ди Ванс към ЕС (ВИДЕО)
Вицепрезидентът на САЩ подложи на критика Евросъюза и някои отделни държави пред смълчаната...
15.02 | 10:00
-
Рая Назарян: Въпрос на дни е да представим официално бюджета
Тя заяви, че има огромни по размер - около 4 милиарда, неизпълнени ангажименти от предходния...
15.02 | 11:20
-
Желязков за скъпите храни: Няма да се предприемат мерки, които изкривяват пазара
"Във веригата на доставките трябва да се намесят НАП и "Митниците", заяви премиерът
15.02 | 14:00