Имаме ли сигурност за личните си данни в здравно заведение? 14.05 | 15:48

У нас 46,5% от българите имат висока степен на доверие в сигурността на личните данни, които се съхраняват

От Кремена Бедерева

Най-висока степен на доверие в сигурността на личните данни, които се съхраняват на ниво здравно заведение, имат пациентите в България - 46,5%.

Все пак и в България е висок процентът на пациенти, които не знаят дали данните им са сигурни (39,3%), докато само 14% смятат, че данните не са защитени.

Това показват данните от проучване, извършено от Healthgrouper в България, Сърбия и Македония.
Резултатите от изследването за Македония показват, че само 34% от общия брой анкетирани пациенти смятат, че личната информация, свързана с тяхното здраве, е защитена в заведенията, където се лекуват.

Най-големият процент или 46,5% не знаят дали личните информациите им са защитени, а 19% смятат, че тяхната поверителност в заведенията, където се лекуват не е защитена. Последната степен на доверие по отношение на защитата на личните данни в здравните заведения Healthgrouper установи в Сърбия, където само 28,7% от всички анкетирани участници в изследването са отговорите положително.

Най-големият процент от анкетираните, или 52,4% са отговорили с "не знам", а 19% смятат, че данните не са защитени.

В зависимост от това дали лечението е в частно или държавно здравно заведение, установени са значителни разлики в отговорите. В Република Македония 47% от пациентите, лекувани в частни здравни заведения, са заявили, че имат доверие и че техните лични данни са защитени, което е почти двойно по-голямо в сравнение с доверието в държавните здравни заведения, където този процент е 24%.

Но и в частните и в държавните здравни заведения все още съществува голям процент от пациенти, които не са информирани, кой има достъп до данните за тяхното лечение (40,3%). Подобни са данните и за България, където 53,8% от пациентите, лекувани в частното здравеопазването смятат, че техните данни са защитени в частните здравни заведения, 42,4% в държавните, а 30,7% отговарят, че не знаят.

Как да бъде по-добре?

Интересен е фактът, че в трите страни, където е проведена кампанията "Помогни да бъде по-добре" на Healthgrouper най-висок е процентът на анкетираните, които на въпроса за поверителността на личната информация, свързана с тяхното лечение отговорили с "не знам".

В Македония почти половината (46,5%), докато в Сърбия повече от половината (52,4%) от всички пациенти не знаят дали техните лични данни са защитени в здравните заведения. Почти 40% от анкетираните в България отговарят на идентичен начин.

В кампанията "Помогни да бъде по-добре", която бе организира през април 2012 г., общо участваха 3517 пациенти от три съседни страни. Повечето анкетирани или 1479 са от Македония, 1176 са от България и 862 пациенти от Сърбия. Това е за първи път да се осъществи такъв вид кампания под формата на проучване сред пациенти в няколко страни от региона (България, Македония и Сърбия).

Най-четени