Имате ли проблеми с бъбреците - около 40% от хората не знаят това 12.03 | 15:32

Профилактиката се насърчава по повод Световния бъбречен ден

От Теодора Кокаланова

Около 40% от хората, които достигат до диализно лечение, не са знаели, че имат проблем с бъбреците, съобщават от Университетската болница в Плевен по повод предстоящия Световен бъбречен ден. Целта на събитието е да се обърне внимание на профилактиката, да се насърчат здравословните навици, предпазващи от бъбречни заболявания,

Според проф. Васил Тодоров, член на Управителния съвет на Българската бъбречна асоциация тази година мотото на Деня ще бъде "Мисли за бъбреците си - те са на твоята възраст" и добави, че би могло да се отправи още един призив "Да започнем деня с чаша вода".

По думите му изследване в 12 области на страната у нас е показало, че всеки осми българим има хронично бъбречно заболяване. Нездравословното хранене е сред основните причини за болестта. Най-често се появява при хора със захарен диабет и хипертония. Ранното й откриване е изключително важно - когато се открие навреме е лечима, категоричен е професорът.

Клиниката в Плевен е една от най-големите в страната. Миналата година около 40% от болните са били от други области - Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Русе, Силистра и други. За една година в болничното заведение са извършени над 15 000 диализни процедури.

Едногодишните разходи за хемодиализа за един пациент са 22 000 лева. Плевен разполага с един от най-големите у нас диспансери за хора с бъбречни заволявания, където се грижат за пациенти на възраст над 60 години по специална програма, предаде БТА.

Водещи

Най-четени