Имате си гадже, но не искате секс? 02.10 | 11:41

Каква ли е причината, отговорът дава сексологът д-р Румен Бостанджиев

От Станислава Добрева

Имате връзка и партньор, но нямате желание за интимност с него с месеци. Питате се каква е причината?

Отговорът дава сексологът д-р Румен Бостанджиев, който продължава гостуването си в рубриката "Питайте специалиста".

Потребността от интимна близост се поражда спонтанно в контекста на пълноценна емоционална връзка с партньор, с когото са изградени удовлетворяващи човешки отношения. Очакването, че сексуалното желание "трябва да се самопоражда" извън контекста на подобни отношения, може и да е валидно, но то се отнася предимно за мъжете.

При повечето жени еротичните потребности са директно свързани с качеството на отношенията с конкретния партньор. Присъствието на необвързан гастролиращ партньор по никакъв начин не поражда основания да очаквате особен еротичен ентусиазъм у себе си, обяснява сексологът.

Според него възможно е и атмосферата, в която работите, да оказва влияние върху неадекватните ви очаквания. Прекомерното акцентиране върху сексуалните играчки понякога създава представата, че сексът е нещо предимно техническо, което следва да се прави, независимо от уникалните емоционални отношения и преживявания, пораждащи се във всяка двойка.  

1060003Възникването на сексуално желание е възможно при хора, които изпитват еротично привличане един към друг и съумяват да се поканят взаимно за интимна близост. Отсъствието на подобно привличане или неумението да се създаде еротична атмосфера, естествено, са свързани с отсъствието както на възбуда и овлажняване, така и с липсата на желание, обяснява д-р Бостанджиев.

Отговорът на останалите въпроси на читателките вижте в Jenite.bg.

Водещи

Най-четени