Имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина 19.04 | 15:45

Това припомни главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

От iNews.bg

Имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина на 2, 3 и 4 месеца. След това 5-валентна ваксина се слага на децата отново на 2-годишна възраст,  4-валентна на 6 години и последната имунизация с 3-валентна ваксина се прави на 12 години.

Това припомни главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Реимунизацията на 12 години ние я въведохме през 2020 г. като отговор на това, че видяхме в Шотландия и в Англия как започна увеличаване на случаите в тийнейджърска възраст и се наложи да се направи тази бустерна доза", обясни Кунчев.

От началото на годината до днес в страната са регистрирани 205 случая на коклюш, а две пеленачета починаха в Кюстендил заради ненавременно потърсена медицинска помощ. Децата обаче не са били имунизирани, тъй като са били под необходимата възраст.

"Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада", посочи д-р Кунчев.

Друго, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици, припомни здравният инспектор.

Какво представлява коклюшът и как да се предпазим

От здравното министерство вече са изпратили писма до районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактищуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации.

Ползите от ваксинацията

Ако 1000 души се разболеят от коклюш, двама от тях ще починат от пневмония или мозъчно увреждане (повечето от тези смъртни случаи ще са при деца под 6 месечна възраст); 10 от тях ще получат конвулсии; 1 от тях ще получи енцефалит; 50 от тях ще развият пневмония; 200 от тях ще се нуждаят от прием в болница за лечение. При деца на възраст под 6 месеца рисковете от усложнения са значително по-високи.

Ако 1 000 души се ваксинират срещу коклюш, 100 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване или подуване на мястото на поставяне на ваксината или ще имат треска; до 10 от тях ще съобщят за непрекъснат плач повече от 3 часа след ваксинацията; 1 на 10 000 ваксинирани ще получи конвулсии

Водещи

Най-четени