Инвалид от войната в Ирак получава нови ръце 30.01 | 12:03

Успешната трансплантация е извършена в Балтимор

От Александър Бакалов

Първият американски войник, оцелял, след като загубил и четирите си крайника във войната в Ирак, вече има нови ръце,  съобщава в. Daily Telegraph.

Брендан Мароко, който е на 26 години, пострада тежко при избухването на крайпътна бомба на Великден през 2009 г. в Ирак. Тогава той загуби двата си крака под коляното, лявата си ръка  до лакътя и дясната си ръка над лакътя, припомня ни БТА. 

След близо четири години Мароко вече има две нови ръце  благодарение на 13-часова трансплантация на ръце, взети от два  донора.

В първото си интервю след операцията американецът казва, че се чувства като прероден и иска да се научи отново да кара  кола. "Човек говори с ръцете си, прави толкова много  неща с ръцете си. Без ръце човек се отдалечава от толкова много  неща", споделя бившият войник.

Новината за намирането на две донорски ръце Брендан  научава на 16 декември след 4-годишно чакане и по-малко от два  месеца, след като домът му в Стейтън айланд, в Ню Йорк, е бил  наводнен от урагана Санди.

Операцията е извършена в болницата "Джон Хопкинс" в  Балтимор. За хирурзите там това е седмата двойна трансплантация  на ръце.

По време на операцията на Брендан, извършена на 18  декември, специалистите са свързали костите, кръвоносните  съдове, нервите, мускулите и сухожилията и на двете ръце.  Лекарите казват, че ще трябва да минат може би две или три  години, преди Брендан да може да си служи съвсем добре с новите  си ръце. 

Самият Брендан препоръчва на хората, които са се озовали в неговото положение, никога да не губят надежда.

Водещи

Най-четени