Инвитро бебета – колкото един малък български град 21.06 | 13:57

Новородените са над 3000, а още 1000 жени са бременни и очакват своите първи рожби

От Кремена Бедерева

Бебета колкото един малък български град са се родили инвитро в последните няколко години у нас. От създаването на националния фонд инвитро през 2009 г. до началото на тази година новородените са над 3000, а още 1000 жени са бременни и очакват своите първи рожби, съобщава в. "Стандарт".

Това съобщи Радина Вълчева, председател на фондация "Искам бебе", която отбеляза своя 6-и рожден ден в петък в Стара Загора. Общината единствена от останалите още 30 общини, включени в националния фонд, е увеличила своя принос за подкрепа на семействата с детеродни проблеми за тази години с 10 хил. лв.

Благодарение на това всички 26 семейства, кандидатствали за помощ за скъпите инвитро процедури, щели да получат по 1600 лв. От фондацията благодариха за щедростта на старозагорските общинари и връчиха на зам.-кмета Ваня Сотирова фотос с колажи на всичките 14 бебета, родени инвитро в последните две години.

Самата фондация "Искам бебе" в последните две години е осигурила от свои донори над 200 хил. лв., с които са платени инвитро процедурите на 50 пациентки. До края на тази година щели да стартират няколко съвместни проекта с различни неправителствени организации за подкрепа на инвитро процедурите на пациентки с различни заболявания – таласамия, диабет, болест на Бехтерев и др.

Фондацията отбеляза своя празник с детско парти в централния парк "5 октомври" и изложба-базар на свои щастливи пациентки на различни художествени предмети – гоблени, ръчни плетива и бродерии, бижута, сувенири и др.

Водещи

Най-четени