Инвитрото ставало по-евтино и по-безопасно 28.05 | 12:25

Но броят на двойките, които не могат да имат деца, нараства

От iNews.bg

През последните 10 години инвитрото е станало по-безопасно и по-евтино. Успеваемостта се е повишила средно с около 50%. Това заключава д-р Явор Владимиров, медицински директор на инвитро клиника "София" по повод 10-ия рожден ден на здравното заведение. Д-р Явор Владимиров е "баща" на хиляди деца у нас, като само чрез инвитро процедури са заченати над 2000 бебета.

Броят на двойките, които не могат да имат дете, нараства, категоричини са от клиниката. Жената ражда по-късно, след 30 години, поради професионалното си развитие и промяна в мисленето. Разлики има и в причините за женското безплодие. Променя се и мъжът. Ако преди 10 години при около 20% от случаите причината за стерилитет е била у мъжа, днес "виновни” са поравно мъжете и жените. Начинът на живот на съвременния човек – стресът, обездвижването, химизацията на околната среда – влияе върху възможността ни да имаме дете.

И макар инвитрото да е направило за 10 години огромни крачки напред, все още съществуват някои погрешни схващания у пациентите: "безплодието е болест и не трябва с никого да се коментира", "стерилитетът се дължи изцяло на жената", "бременността от инвитро оплождане е по-рискова".

Лекарите дават три важни съвета на двойките. Първо, да не отлагат решението си за дете. Второ, да не се притесняват да споделят проблема си един с друг, с близки и с приятели. Лечението винаги е лечение на двойката, а не на отделния партньор. И трето, да имат доверие в лекуващия екип. "Можем да решим проблема на всяка девета от десет двойки”, заключават оттам.

Водещи

Най-четени