Инжекция с морбили излекува жена от рак 16.05 | 13:02

Вирусът преборил рак на костния мозък

От iNews.bg

49-годишна жена бе излекувана от рак на костния мозък, след инжектиране на генномодифициран вирус на морбили, съобщава AFP.

Лечението все още не може да се окачестви като ефикасно, защото при втора пациентка раковите образувания са се свили в резултат на прилагането му, но не са изчезнали напълно.

"Става въпрос за първото клинично изследване, което показва, че вирусотерапия е ефикасна срещу метастази на рак" - заявява д-р Стивън Ръсел от клиниката Мейо в Минесота, един от разработилите лечението медици. "Други терапии не бяха ефикасни за тези пациентки, у които няколко пъти се появиха ракови метастази."

Двете жени са получили една-единствена (макар и масивна) доза от ваксината, съдържаща генномодифицирани вируси на морбили. Тези вируси атакували именно ракови клетки. Дозата, с която били инжектирани, била достатъчна за ваксиниране на 10 милиона души.

Двете пациентки понесли добре лечението, довело до намаляване броя на раковите клетки. Едната от тях е в пълна ремисия, като в организма й няма следи от рак от повече от 6 месеца.

Лечението е приложено срещу мултиплен миелом. Срещу този вид рак се използват терапии, които стимулират имунната система. Те обаче често се оказват неефикасни, допълва БТА.

Противораковата вирусология, която прибягва до патогени, за да атакува ракови клетки, е позната от 50-те години на миналия век. Хиляди пациенти са лекувани с помощта на този метод, при който се ползват различни вируси, включително херпесни.

Това обаче е първото документирано изследване, което разкрива, че е налице пълна ремисия на пациент, засегнат от инвазивен рак, след инжектиране на една-единствена доза на вирус.

Водещи

Най-четени