Интелигентните хора са по-доверчиви 20.03 | 08:32

Учени от Оксфорд обясняват интелигентната еволюция

От Боян Кърпачев

Интелигентните хора са по-склонни да се доверяват на другите, в сравнение с тези с по-ниско ниво на интелигентност, се казва в ново проучване.

Изследователи от Оксфордския Университет основават откритията си с анализ на General Social Survey, национално представително проучване на общественото мнение, което се провежда в САЩ на всеки една до две години. Авторите твърдят, че правдоподобно обяснение за констатацията може да се търси в по-добрата преценка за характера на събеседниците от страна на по-интелигентните. Така те биха се доверили на хора, които не биха ги предали.

Проучването подкрепя предишни изследвания, които анализират данни за връзката между доверието и интелигентността при хората от европейските страни. Авторите смятат, че изследването е важно, защото доверието допринася за успеха на важни социални институции, като например системите за социална защита и финансовите пазари. В допълнение, изследванията показват, че хората, които се доверяват на другите, се радват на по-добро здраве и изпитват по-голямо щастие.

Изследователите от Оксфорд не намерили пряка закономерност на връзката между интелигентността и комбинациите между доверие и здраве, и между доверие и щастие. Изследването доказва, че доверието е ценен ресурс за всеки човек, а не е просто показател за интелигентност.

Водещият автор, Ноа Карл от Катедрата по социология, споделя: "Интелекта доказано има отношение към доверието към другите, дори след изключване на фактори като семейно положение, образование и доходи. Това откритие подкрепя тезата, че добрата преценка и естествения интелект спомагат естествения подбор и еволюцията."

Най-четени