Искали оставката на Пламен Цеков, защото засягал чужди интереси 04.06 | 09:05

По думите му вероятната причина е конфликтът му с Българския лекарски съюз

От Елена Кирилова

"Противопоставих се това Българският лекарски съюз да влезе в оперативното управление на Националната здравноосигурителна каса. Мисля, че тук някъде тръгна проблемът."

Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков в ефира на Нова телевизия във връзка с исканията на БЛС за оставката му.

По думите на Цеков Лекарският съюз има сериозни вътрешни проблеми, които излизат наяве. Той подчерта, че преди няколко дни съюзът е бил осъден да плати 80 хил. лева глоба заради идеята за минимални цени на прегледите.

"Накрая управителят на касата се оказа най-порочната фигура”, заяви Цеков.

Той е категоричен, че изпълнява своите задължения според закона.

"Странно е хора, които никога не са управлявали, да казват, че не разбирам от управление", добави Цеков.

Той подчерта, че от 15 г. се занимава със здравен мениджмънт, а тази дейност се подчинява на общи правила, които трябва да се спазват.

Цеков е категоричен, че Здравната каса не прилага маневри с направленията, защото те са регулирани с ясни нормативни стандарти. По думите му този механизъм вече е показал, че управлява добре ресурсите.

"Чисто професионално аз не приемам упреците", обясни управителят на НЗОК. Той твърди, че контролните органи са проверили всичко в касата и проверката е показала, че всичко се случва така, както е предписано.

Желанието на Пламен Цеков е да се срещне с партиите, които държат на сектора здравеопазване, и смятат, че той трябва да е приоритет.