Искат забраната на мефедрон в Европейския съюз 20.10 | 15:33

Веществото е стимулант с въздействие, сравнимо с това на екстази

От Деляна Петкова

Европейската комисия призова за забрана на опасно, подобно на екстази наркотично вещество, което все още е легално в 12 държави от ЕС. Тя призова държавите-членки да спрат свободното разпространение на наркотичното вещество мефедрон в Европа, като го подложат на мерки за контрол.

Мефедронът вече е незаконен в 15 държави от ЕС. В общността са докладвани два смъртни случая, за които изглежда медикаментът е единствената причина за смъртта. 

Правителствата от ЕС сега трябва да решат дали да въведат тези мерки, като гласуват с квалифицирано мнозинство в Съвета.

Мефедронът е стимулант, чието въздействие върху организма е сравнимо с това на екстази (MDMA) или кокаин. Най-често се продава във вид на прах, но също и във вид на капсули и таблетки, в интернет, в специализирани магазини, както и от улични дилъри.

Научната оценка на риска, извършена от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) със седалище в Лисабон, показа, че мефедронът може да предизвика остри здравни проблеми и води до зависимост, като в същото време в Европа са докладвани няколко смъртни случая, свързани с неговата употреба.

Мефедронът няма установени терапевтични свойства или друга известна законна цел. Той е контролирано вещество в 15 държави от ЕС: Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Ейре, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Великопбритания, Полша, Румъния, Франция и Швеция.

Водещи

Най-четени