Искате да смените джипито? Сега е моментът 03.12 | 13:35

През декември всеки здравноосигурен може да избере нов личен лекар

От Кремена Бедерева

От днес до края на месец декември всеки здравноосигорен българин може да смени досегашния си личен лекар, съобщи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За да направи избор на нов лекар, е необходимо пациентът да купи или да разпечата от сайта на НЗОК формуляр за смяна (т.нар. Регистрационна форма за постоянен избор), който е поместен в секция "Вие питате".

Не е нужно да информирате досегашнното си джипи, че се отказвате от услугите му - това става по служебен път.

Здравноосигуреното лице само вписва своите лични данни във формуляра за смяна. Там се попълват и данните на предишния личен лекар, както и на неговата практика.

Новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която е направен новият избор.

Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента, като тя остава у пациента, а номерът ѝ се вписва в "Регистрационна форма за постоянен избор".

Възможност за избор на нов личен лекар има два пъти годишно – през юни и през декември, припомнят от НЗОК. Личният лекар може да бъде сменен и извън определените два месеца, ако при наложителни обстоятелства – смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК от страна на личния лекар или др.

Водещи

Най-четени