Искате да смените личния си лекар? Побързайте! 30.12 | 08:58

Днес е последният срок, в който всяко здравноосигурено лице има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, информира НЗОК

От iNews.bg

Днес е последният срок, в който всяко здравноосигурено лице (ЗОЛ) има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от пресцентъра на Касата.

Формулярът за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор) може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Той е поместен в секция "Вие питате”. При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента.

Това става по служебен път, а здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна. От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар (ОПЛ) трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи.

Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новия си личен лекар. Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка на пациента, като тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.

Здравноосигуреното лице трябва да предостави на новоизбрания личен лекар извлечение с копия от медицинската документация. Те се изготвят от предишния личен лекар. Хронично болните пациенти предоставят на новоизбрания личен лекар за попълване своята рецептурна книжка. Следващата смяна на общопрактикуващ лекар е през месец юни.

Водещи

Най-четени