Искате да създадете поколение? Забравете за пластмасовите чаши 04.03 | 14:39

Пластмасата може да предизвика стерилитет, предуперждават медиците

От Теодора Кокаланова

Все повече двойки не могат да имат собствени деца и проблемът със стерилитета се задълбочава. Според специалисти пластмасата уврежда както сперматозоидите, така и яйцеклетките. Веществото бисфенол, което изобилства в пластмасовите чаши, намалява шансовете за успешно оплождане на яйцеклетката и способността на ембриона да оцелее. 

Има група субстанции, които присъстват невидимо в обкръжаващата ни среда. Всички ги ядем, пием, вдишваме и употребяваме във всекидневието и в работата си. Според последните изследвания пластмасовите опаковки представляват реална опасност за хормоналния баланс на човешкия организъм. Доктор Георги Стаменов – акушер-гинеколог, твърди, че нашият начин на живот и всичко, с което се храним, и употребяваме в бита си, е огледало на това кои сме ние.

Освен това огледалото осветява и нашата репродукция. Консумирането на храни и напитки, съхранявани в пластмасовите опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, които оказват влияние върху половите хормони. Причина за здравословните проблеми е, че при производството на опаковки и бутилки се използва вредният химикал бисфенол, който се съдържа в покритието на алуминиевите съдове и на металните консерви.  

Смята се, че разделянето на тези хромозоми, благодарение на намесата на бисфенолите, е пагубно за качествата на яйцеклетката, като влошава силно качествата и възможностите ѝ за генетична репродукция. Прекалената употреба на пластмаси определено е проблем в целия развит свят. В САЩ обаче бисфенолите са забранени и на всички пластмаси, предназначени за течности, е отбелязано "без бисфеноли".

Бисфенол се съдържа в голям процент от пластмасите, затова масова практика е в Европа и САЩ кафето, и топлите напитки да се сервират в хартиени чаши. Макар че не всяка пластмаса го отделя, е доказано, че наличието на бисфенол влияе отрицателно и върху спермата. Този химикал преминава лесно в човешката кръвоносна система, предава news7. 

Водещи

Най-четени