Искате нов личен лекар? Сега е моментът за смяна на стария 03.12 | 11:36

От 1 до 30 декември всеки здравноосигурен има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг

От Кремена Бедерева

От 1 до 30 декември всеки здравноосигурен има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Формулярът за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор) може да се отпечата от страницата в интернет на НЗОК. Той е поместен в секцията "Вие питате". При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път, а здравноосигуреният трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна.

Новоизбраният общопрактикуващ лекар трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреният е направил новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на новия си личен лекар.

Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка на пациента, като тя остава за съхранение у него, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.

Пациентът трябва да предостави на новоизбрания личен лекар извлечение с копия от медицинската документация. Те се изготвят от предишния личен лекар. Хроничноболните пациенти предоставят на новоизбрания личен лекар за попълване своята рецептурна книжка.

Следващата смяна на общопрактикуващ лекар може да се осъществи през юни.

Водещи

Най-четени