Истината за бейби морковите 12.01 | 12:30

Дали всъщност бейби морковите са толкова полезни?

От Боян Кърпачев

Бейби морковите все повече навлизат в ежедневното ни меню. Родителите ги предпочитат заради тяхното удобство и заради здравословния избор за храна. Децата ги обичат, защото са сладки и забавни за ядене.

Но дали всъщност бейби морковите са толкова полезни?

Като за начало, те не са обикновени моркови. Бейби морковите са перфектно оформени, със заоблени краища, нямат характерното твърдо ядро и дори да се обелят остават ярко оранжеви. При едно бързо търсене в Google можете да попаднете на някои плашещи резултати относно състава им и това, че са "напоени с хлор". Затова решихме да се задълбочим малко повече в темата.

Повечето бейби моркови в магазинната мрежа са "разфасовки". Специално отглеждани моркови, които са без сърцевина, по малки в диаметър и по-сладки от обикновените, се обелват и нарязват до желания размер.

Боб Борда, говорител на най-големия производител моркови в света (с производство от 4 500 тона ежедневно), казва, че през годините компанията е разработила хибрид, който съчетава най-добрите качества от над 250 известни търговски сортове. "Кръстосваме моркови по естествен начин, за да станат по-сладки и крехки", казва той.

Бейби морковите излизат на пазара в средата на 80-те години на миналия век, когато производителите били принудени да изхвърлят до 30% от продукцията си, която не отговаряла на изискванията на търговските вериги. Раздразнен от изхвърлянето на напълно годна за потребяване храна, фермерът Майк Юросек взима начупени и криви моркови и използва картофобелачка, за да ги направи на малки парченца, по-подходящи за бързо дъвчене. Юросек купува промишлена машина за бързо рязане на зелен фасул и прави морковите в познатите и до ден днешен 4-сантиметрови парчета.

За да се създадат по-тънки от нормалните моркови, тези, които са предназначени за нарязване в бейби размер се засаждат по-близо един до друг. По-малко от 120 дни след засаждането им, морковите се изкопават и се отправят към преработвателните комбинати, където ще бъдат обелени и нарязани. Преди да започнат обаче всички опаковъчни процеси, морковите преминават през измиване, придружено с хлорна баня.

Борда обяснява използването на хлорен разтвор при измиването на всички моркови на фермата, органични и неорганични, с предотвратяването на хранителни отравяния. След това се изплакват обилно с вода. Използването на хлор се прави в рамките на ограниченията.

Ашли Бейд, диетолог и основател на Honest Mom Nutrition, споделя, че хлорната баня е стандартна практика при много предварително нарязани хранителни продукти. "Хлорната вода е необходима стъпка в процеса на измиване, за да се ограничи рискът от заболявания от хранителен произход, като Ешерихия коли".

Но спорът около химическото изплакване е причинил значителни вълнения сред общности на загрижени родители, които искат да се отърват децата си потенциално опасни химикали.

Истината е, че бейби морковите не се различават от другите опаковани, готови за консумация земеделски продукти в хипермаркетите.

Еспертите-диетолози са на мнение, че производителите трябва да се фокусират повече върху запазване на полезните съставки в продуктите си, отколкото в печалбите и пазарната реализация.

Най-четени