Истинският грип идва през януари 14.12 | 10:25

Той ще се кара сравнително по-тежко от останалите

От Ивелина Георгиева

Истинският грип ще дойде в края на януари 2014 г. Заразата ще зачести около Коледа и в началото на 2014 г. вече ще се появят първите случаи в Източна Европа. Това каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

До три седмици след това у нас ще дойде и епидемията, уточни той. Тази година ще върлува новият грип "Масачузетс", като наред с него ще ни морят и добре познатите ни "Калифорния" и "Виктория".

Той поясни, че за разлика от последните два, които са от група В, новият е от А и затова е създаден съвършено нов компонент във ваксината този сезон срещу него, пише в. "Монитор".

Според епидемиолозите грипът от новия щам не е смъртоносен, но хората ще го карат сравнително по-тежко от останалите, тъй като нямат изграден имунитет към него и той е съвършено нов за организма.

При закъсняло лечение той може да удари бъбреците и сърцето.

Новият вирус не е изолиран нито в България, нито на Балканите. Още през миналата седмица са се появили единични случаи в Шотландия, Ирландия, Норвегия, Испания и Дания, но епидемия все още няма.

Междувременно от Националния институт по вирусология и паразитология в страната отчитат бум на фалшив грип, който наподобява много истинския, но вместо от вируси се причинява от пара- и аденовируси, които се изменят постоянно и срещу тях няма ваксина.

Над 500 са случаите само в София за по-малко от седмица, уточниха от Столичната здравна инспекция.

Според епидемиолозите обаче броят на засегнатите от фалшивия грип са много повече. Данни за тях няма, тъй като хората отиват на лекар само в краен случай, когато самолечението не помогне.

Водещи

Най-четени