Йога упражненията помагат при сърдечни проблеми 04.04 | 11:50

Йогата е добрa за духа и тялото

От Ивета Бебова

Отдавна е известно, че йогата понижава високото кръвно налягане и холестерола, но скоро беше установено, че йога упражненията помагат да се намали и риска от неравномерен сърдечен ритъм и предсърдно мъждене, съобщава "Ройтерс".

Предсърдното мъждене е сърдечна аритмия, засягаща двете предсърдия на сърцето. Характеризира се с неравномерен сърдечен ритъм.

Предсърдното мъждене е най-честата форма на аритмия, засягаща около 8% от хората над 80 години.

При предсърдното мъждене нормалните импулси, генерирани от синоатриалния възел, са "заглушени" от електрични импулси, изхождащи от предсърдията и белодробните вени.

Всичко това води до неправилен камерен ритъм, чиято продължителност може да е от минути до часове, години, дори и доживотно.

Тенденцията на предсърдното мъждене е да хронифицира.

Американски учени са открили, че йога упражненията изключително много помагат за намаляване на интензивността на заболяването и придружаващите го симптоми – тревожност и депресия.

"Това откритие е много важно, тъй като много от методите за лечение на предсърдното мъждене, които се използват сега са неефективни. Използват се дори лекарства, които само засилват страничните ефекти", заявява доктор Лакиреди, професор от университета на в Канзас Сити, който е ръководил изследването.

Проучването е проведено върху 49 пациенти със смущения в сърдечния ритъм, които за първи път се занимават с йога.

Техните проблеми със сърдечния ритъм са следени в продължение на 6 месеца от медицински екип.

В първите 3 месеца участниците имали избор от всякакви упражнения, в следващите три месеца те се занимавали само с йога упражнения за дишане, йога пози, медитация и упражнения за релаксация.

Упражненията продължавали по 45 минути три пъти в седмицата, като всеки един участник е насърчаван да прави и всеки ден вкъщи йога.

В края на изследването било установено, че йогата е помогнала значително да се намалят епизодите със смущения в сърдечния ритъм.

Като цяло физическото и психическо състояние на участниците било подобрено.

"Открихме, че йога упражненията помагат за контролиране на сърдечните проблеми и подобряване на общото качество на живота", казва в заключение доктор Лакиреди.

 

Водещи

Най-четени