КЗК против тавана на МЗ за доплащане на лекарствата 05.04 | 19:23

Разпоредбата нарушава конкуренцията, ще доведе и до липса на важни медикаменти

От iNews.bg

Таванът за доплащането на лекарства по здравна каса, въведен с наредба на здравното министерство, ограничава конкуренцията. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която препоръчва този текст да бъде отменен.

Изпълнението на този текст от наредбата беше отложено за септември и той още не е влязъл в сила. Той предвижда пациентът да не може да доплаща за частично платените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) медикаменти повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент в групата.

Така например, ако най-евтиният илач от групата лекарства за хипертония струва 5 лв. Пациентите не трябва да доплащат повече от 60% от стойността му, което означава, че най-скъпото лекарство трябва да е до 8 лв. Сега пациентът доплаща изцяло разликата, ако му е предписано лечение с по-скъпия медикамент, т.е. ако най-евтиното лекарство струва 5 лв., а той ползва медикамент за 18 лв., доплаща 13 лв. от джоба си.

Наредбата на министерството обаче предвижда от септември НЗОК да реимбурсира само лекарства, чийто цени влизат в т.нар. ценови коридор, т.е. не надвишават 60% от стойността на най-евтиното лекарство в групата.

Целта на тази мярка е да стимулира изписването на по-евтини лекарства, така че пациентите да не доплащат нищо или по-скромни суми спрямо сега, а фирмите да намалят цените си. Експерти обаче предупредиха, че административната мярка ще доведе до изтегляне на медикаменти от българския пазар и пациенти ще се окажат без достъп до лекарствата, които досега са ползвали. Част от тези опасения се споделят и от КЗК.

Според антимонополния орган разпоредбата ограничава възможността на някои участници на пазара да предлагат лекарствените си продукти, което би могло да доведе до оттегляне на лекарствени продукти не само от реимбурсния, но също и от пазара на свободна продажба.

Според КЗК има риск да се случи точно обратното на прокламираните от министерството социални намерения, а именно – пациентът да започне напълно да си плаща за своя сметка лекарствата, които не отговарят на изискването на наредбата.

Освен това според антимонополния орган мярката ограничава ценовата конкуренция, като създава ненужен аспект на регулирането на цените на лекарствените продукти в допълнение на вече предприетите мерки, имащи за цел да ограничат публичните средства, които НЗОК заплаща за лекарствени продукти и от друга страна - да предпазят потребителите от заплащане на необосновано високи цени за лекарства.

КЗК счита, че конкуренцията би била ограничена и от постоянната правна несигурност, която би създала разпоредбата.

 

 

Водещи

Най-четени