Как да запазим косата си млада? 18.06 | 12:31

Учени откриха протеин, който запазва цвета на косата

От Елена Кирилова

Учени откриха как да запазим блясъка и цвета на косата си дори и в напреднала възраст, съобщава в. Daily Mail. 

В поредица експерименти учените от Langone Medical Center към Нюйоркския университет идентифицирали протеин, наречен "wnt”, който е от жизненоважно значение за запазването на цвета на косъма.

Според учените протеинът стартира верига от реакции, които водят до узряването на стволовите клетки на скалпа и до производството на пигмент, който оцветява косата.

Wnt помага и за растежа на косата, което предполага че лечението, което поддържа косата тъмна, ще има и допълнителното предимство да спира изтъняването на косъма.

Според по-стари изследвания wnt е свързан и с производството на нови космени фоликули.

Откритието поставя нови перспективи пред лекарствата, лосионите и шампоаните, които повишават нивото на wnt и възстановяват блясъка и цвета на бялата или посивялата коса.

Подобно лечение може да спести на жените в напреднала възраст безкрайно скъпите фризьорски процедури, свързани с боядисването на побелите коси.

Проучване пък на Брадфордския университет сочи, че с годините водородният пероксид в корените на косата достига опасно високи нива, които блокират производството на пигмента, който я оцветява.

За посивяването на косата са виновни и стресът, алкохолът, тютюнопушенето и лошото хранене.

Водещи

Най-четени