Как да отслабнем след голямото великденско преяждане 23.04 | 15:13

Ето 10 лесни съвета как да смъкнем някое и друго килце

От Боян Кърпачев

Чувствате ли вина заради преяждането по време на Великден?

Ако сте прекалили с яйцата и козунаците покрай великденската трапеза и се чувствате преяли, нищо!

С тези 10 лесни съвета ще можете да върнете предпразничното си тегло.

1. Пийте вода. Хората често бъркат жаждата с глада. Така че следващия път, когато ви престърже, първо опитайте с чаша вода. Пиенето също помага за чувството на ситост. Някои диетолози дори препоръчват по чаша вода (или зелен чай) преди хранене. В допълнение към това и чаша вода на ядене.

2. Задайте си реалистични цели. Определете максимум килограм или два за смъкване в рамките на седмица или две. Всяка по-драстична промяна би довела до йо-йо ефект и надебеляване след това. В рамките на 6 месеца не бива да смъквате повече от 10 килограма.

3. Взимайте си почивка. Ако си позволите да ядете каквото си искате по време на две хранения от всеки 21, няма да нанесете големи щети на вашата диета. Така ще намалите депресивното чувство на ограничение.

4. Бройте до десет. Проучванията показват, че желанието продължава само около 10 минути. Така че, преди да предприемете действия и превърнете в дело своя порив, задайте си таймер за 10 минути на психическо разтоварване. Използвайте това време за създаване на списък с неща, които ще ви донесат удовлетворение (и евентуално изкарат от кухнята).

5. Яжте по-често. Хората, които ядат по-често, успяват да намалят апетита си и да стимулират изразходването на енергия. Все пак храносмилането е процес, който изгаря калории.

6. Направете седмични задания. Не се опитвайте да преминете през вашата диета за една нощ. Ако правите твърде много промени наведнъж имате голям шанс да се разочаровате и съответно откажете.

7. Започнете с 10%. Хората, които започват, като се съсредоточат върху постигането на едва 10% от своите далечни цели за отслабване могат да имат най-голям шанс за краен успех. Загубата на тези първи няколко килограма дава най-големи ползи за здравето, защото премахва мазнините от коремната област, които са най-опасни.

8. Подлютете ястията си. Лютото (в умерени количества) помага на храносмилателната система и на метаболизма.

9. Приемайте по една трета по-малко. Тази проста тактика може да намали приема ви с повече от 500 калории на ден. Ако вечеряте навън, заделете третина от порцията и си я приберете за обяд за следващия ден.

10. Намалете алкохола. Не забравяйте, че алкохолът е източник на калории. И то от такива, които не ви помагат за нищо. В крайна сметка: Ако се опитвате да отслабнете, придържайте се към водата.

Водещи

Най-четени