Как да пазим децата, когато сме на море? 08.08 | 13:45

С деца на море може да се окаже и приятно изживяване...

От Ваня Савкова

Лято е и е време за море. Децата нямат търпение да играят с пясъка, да се плискат във водата и въобще - всякакви техни си пакости. Но родителите от своя страна, освен че трябва да си почиват от натовареното ежедневие, трябва и да внимават какво правят децата им, докато са на море.

С деца на море може да се окаже приятно изживяване, а не досаден спомен на сценки от познатия ни филм от соца, изплюли в реалността. Така че - за да не станете като чичо Манчо, има няколко прости правилца, които може да спазвате.

В морето

Независимо колко големи са децата ви, а ако са все още съвсем малки - до 3-4 години, никога не ги губете от поглед. Когато човек стане родител, безопасността на децата е много по-важна от спокойствието и почивката му. Така че винаги трябва да виждате къде се намират и какво правят децата ви.

Те, в повечето случаи, са като малки торпеда, които хвърчат по плажа с космическа скорост и само за секунди могат да сътворят какви ли не бели.

Никога не влизайте във водата и не пускайте децата ви да влизат, след като обилно сте се нахранили. Това е правило, което е толкова често повтаряно, че сигурно няма човек, който да не го знае. И въпреки това има хора, които не пропускат шанс да го нарушат. 

Ако детето ви иска да играе близо до водата, вие трябва да сте плътно до него. Никакво наблюдение от шезлонга на 2 метра разстояние няма да ви помогне да стигнете бързо до него, ако го връхлети някаква вълна. 

Влизането в морето да става само с вас. Дори да сте много печен плувец и да си имате вяра във водата, не рискувайте, когато сте с децата си. Уверете се, че детето има пояс или други надуваеми пособия, които да го държат над водата.

Но от друга страна задължително ги оставете извън водата, ако има вълнение и знамето не е със зелен цвят. При червен цвят на флага не си и помисляйте да влезете във водата с децата. Слушайте и спасителите на плажа.

Не се отнасяйте пренебрежително към техните съвети. Те не са там, за да се правят на по-печени от вас, а за да си вършат работата. И част от тази работа е да съблюдават за спазване на правилата на плажа.

На брега

На брега пък трябва да обърнете внимание на това колко време и как се излага детето на слънце. Естествено, винаги трябва да имате чадър и то да стои предимно под него, да го намажете със слънцезащитен крем с висок фактор и да има шапка - най-добре бяла, за да не привлича слънчевите лъчи.

Другият важен момент е да предпазите останалите плажуващи от вашето дете. Това ще рече, че трябва да контролирате изблиците му на рев и сръдни, както и да следите за това да не залива нищо неподозиращите плажуващи с вода и/или пясък. 

Също в тази графа е да гледате детето ви да не прибере някоя играчка на друго дете и после позорно да бъдете обвинени в кражба. По принцип другите родители се отнасят с разбиране, защото и те "си го имат такова вкъщи" и знаят за какво става дума, но все пак бъдете нащрек.

С какво трябва да внимавате, какво трябва и не трябва да хапва и пийва детето ви, докато сте на море, може да прочетете на div.bg.

Водещи