Как да разберем дали в зелената салата има нитрати? 01.04 | 14:20

С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората все повече консумират зелени салати. Освен ползите от тях обаче, трябва да сме наясно и с вредите, които могат да ни причинят сериозни здравословни проблеми.
Проучване на "Активни потребители" установи, че в зелените салати у нас освен нитрати, често има и Е.coli., предаде bTV.
От къде идва опасността?
Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората.
Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи Е. соli може да е много опасна за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и дори пневмония.
В същото време голямото съдържание на нитрати освен стомашни проблеми, предизвиква и алергия.
Как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците?
Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.
Как да се спасим от опасностите?
Има няколко начина, с помощта на които можем да се спасим от опасните вещества.
- Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа;
- Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца.
- Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо. Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата.
- Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси.
- Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.
- Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии.
Водещи
-
МВР купува необозначени патрулки за контрол на агресивните шофьори
Вътрешният министър каза също, че е необходимо да се създаде такова ниво на координация, което...
14.04 | 17:59
-
От 15 април до 31 май влиза в сила забрана за риболов в област Монтана
От ИАРА в Монтана съобщиха, че през 2024 година за нарушаване на забраната за риболов по време...
14.04 | 17:40
-
Politico: Лондон алармира - Путин иска Западните Балкани като следваща "площадка за игра"
Линии на разлома и увертюри в Косово
14.04 | 17:20
-
Песен за Сияна разплака русенци на протеста срещу войната по пътищата
Различни емоции от мъка, гняв и тъга бяха изписани по лицата на мъже, жени, деца, които се...
14.04 | 16:59
Най-четени
-
Започва Страстната седмица
Днес, на Велики понеделник, започва Страстната седмица, която бележи последните дни от...
14.04 | 09:22
-
Двама души са транспортирани в болница „Пирогов“ след нападението в района на Централните хали в София
Пострадалият е бил откаран по спешност в най-голямата болница в столицата за спешна помощ с...
14.04 | 11:15
-
„Добре дошло, Бебе“: Раздават безплатни книжки за ваксините и отглеждането на деца в родилните у нас
На 8 април т.г. бе обявен конкурс за художествен текст „С думи срещу страха, с ваксини срещу...
14.04 | 15:30