Как да разпознаем летния вирус? 15.07 | 18:50

Експертите съветват да не подценяваме опасността от тежки усложнения

От iNews.bg

Как да разпознаем симптомите не летния вирус, когато са много и различни. Експерти обясняват, че симптомите действително дават над 30 вида различни клинични картини.

"Някои от тях са много леки. Това е едно заболяване, за което са характерни повишена температура, главоболие, запушен нос, кашлица и разстройство. Най-често тези симптоми са съчетани и в двете системи - дихателна и чревна, защото вирусът се сдружава в тънките черва", предупреждава акад. Ангел Гълъбов, вирусолог.

Той предупреди, че ако са налице тежки усложнения, вирусът може да премине в кръвта и малко по-късно, в интервал от 2 до 3 седмици да порази някои органи, като мозъчната обвивка, която да даде т. нар "асептичен менингит”, небактериален менингит.

"Може да даде поражения на сърцето – миокардит, перикардит, както да порази междуребрената мускулатура – т. нар "борнхолмска болест. Може да порази и клетките, които произвеждат инсулин в задстомашната жлеза. Това са тежките усложнения”, отбелязва още експертът, цитиран от "Фокус".

Водещи

Най-четени