Как да се помогне на закъсалите болници? 15.10 | 10:43

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на форума

От Елица Елефтерова

"Единственият начин, по който може да се помогне на закъсалите болници в страната, е като се направи актуализация на бюджета на здравната каса."

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на форума "Иновации в здравеопазването. Предизвикателства и възможности в сектора на здравната грижа и здравният мениджмънт". iNews е медиен партньор на събитието.

Част от болничната реформа е да се затварят болници, отговори на въпрос на iNews ще има ли промяна в броя на болниците в страната здравният министър.

Министър Андреева заяви също, че в момента се водят дискусии с млади лекари, които да кажат какво би ги мотивирало да останат в страната. "Много често това, което ние виждаме, се оказва не основната причина."

Здравният министър уточни: "Два са основните фактори, които ги притесняват – единият е свързан с възможността за специализация и професионално развитие, а вторият – със заплащането. Нещо, което в много сектори у нас е проблем."

Относно бюджета за здравеопазване през 2014 г. Андреева коментира, че бюджетът е ориентиран основно към политики и програми, които различните министерства ще провеждат. В МЗ ще има промяна в Спешната помощ, ще бъдат подпомагани малки общински лечебни заведения в труднодостъпни райони в страната.

Здравният министър обеща и че ще се работи и за връщането на инвитро фонда от НЗОК в МЗ. Той ще бъде фонд по демография и репродуктивна медицина.

Освен това ще бъде изпълнено и предизборно обещание – намаляване на потребителската такса за пенсионерите – на 1 лев.

Вероятно ще има свиване в издръжката на министерството и при част от второстепенните разпоредители, които осъществяват медицинска дейност, увери Андреева. 

Вече е намалена администрацията, припомни тя, което значително ще намали и ресурса. "Истината е, че тя работи мудно."

Андреева посочи също, че засега се правят само анализи дали и с кои второстепенни разпоредители ще има такива промени. Няма да се съкращават обаче медицински специалисти.

 

Водещи

Най-четени