Как да се предпазим от болестта на Алцхаймер? 02.04 | 11:00

Дори ежедневните дейности ни предпазват от коварната болест

От Елена Кирилова

Изследователите от Университета на Луизиана са една стъпка по-близо до разбирането защо болестта на Алцхаймер не се среща толкова често в средиземноморските страни. Вероятна роля за това играе зехтинът, който според експертите защитава хората от коварното заболяване.

Освен средиземноморската кухня има и няколко други неща, които биха могли да ни помогнат в борбата с болестта на Алцхаймер. Ето кои са те според Huffington Post:

Ежедневни задачи и упражнения

Скорошно проучване, публикувано в списание Neurology показва, че простите дейности като готвене, чистене и миене на чинии, както и добрите старомодни упражнения, са свързани с намаляването на риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Това важи и за хората, които са над 80-годишна възраст.

Говорете два езика

Изучаването и говоренето на два езика може да подсили интелекта и да предпази от деменция. Говоренето на два езика принуждава мозъка да работи непрекъснато и реално го предпазва от редица заболявания.

Хапвайте куркума

Изследвания показват, че основната съставка в куркумата, наречена куркумин, може да е ефективно средство за борба с болестта на Алцхаймер. Куркуминът намалява бета-амилоидните плаки и помага за общата памет на пациентите.

31335

Редете пъзели

Реденето на пъзели и ежедневните логически игри могат да предпазят здравето ни, сочи скорошно проучване, публикувано в списание BMC Medicine.

Изследователи от Университета в Ерланген провели проучване сред пациенти с деменция в старчески домове. Всички участници трябвало да правят упражнения, включващи игри на боулинг и редене на пъзели.

Сред задачите им било включено и градинарството. Учените установили, че всички тези дейности имат същия ефект върху функционирането на мозъка, както и лекарствата, които по принцип се предписват за деменция.

Разхождайте се

Ежедневните разходки намаляват риска от деменция и проблемите, свързани с функционирането на мозъка. Хората, които ходят повече време, имат много по-малък риск от развитието на мозъчни проблеми, в сравнение с тези, които почти не се разхождат.

Водещи

Най-четени