Как да се храним здравословно? 05.04 | 14:48

В Смолянско се провежда обучение сред учениците

От iNews.bg

В Смолян започна кампания за здравословно хранене сред подрастващите. В инициативата на местната Здравна инспекция се включиха учениците от пети и шести клас на средното училище "Антим Първи" в Златоград, предаде БНР.

Специалистите обясниха защо здравословното хранене е полезно и обърнаха специално внимание на вредата от честата употреба на сладки, мазни, пържени храни, също така и защо трябва да се ограничат газираните напитки. Те наблегнаха на 16 от най-опасните добавки в храните и влиянието им върху здравето ни. 

Здравните специалисти дадоха пример с използвания като подсладител аспартам /E951/. Той е невротоксин, който причинява мозъчни тумори, множествена склероза, умора и е свързан с по-нисък коефициент на интелигентност. Доказано е също, че консервантът серен диоксид /Е220/ унищожава витамините В1 и Е и предизвиква бронхиални проблеми. Друга вредни съставки, които се слагат в колбасите са натриевия нитрат /Е251/ и натриев нитрит /Е250/. Те пък са особено токсични за черния дроб и панкреаса.

Водещи

Най-четени