Как да ускорим метаболизма си? 22.06 | 16:28

Проучванията показват, че има начини да се запазят показателите добри и да се преодолее забавянето на метаболизма

От Теодора Деянова

Метаболизмът на човек се забавя с по един процент годишно и най-вече след 30-те. Но проучванията са показали, че има начини да се запазят показателите добри и да се преодолее забавянето на метаболизма.

Доктор Кристине Гербщад, диетолог и говорител на Американската асоциация за диетично хранене, споделя пред списание SELF, че забавянето на метаболизма не е свързано само с възрастта. Тя твърди, че телесният състав, който се определя от гените, начинът на хранене и активността на тялото също играят съществена роля. Ето няколко прости съвета как метаболизмът да се ускори.

Изграждане на мускулна маса

Тъй като мазнините се изгарят в мускулите, най-добре е да се активират, колкото се може повече мускулни влакна. Редовните тренировки увеличават чистата мускулна маса, което повишава количеството калории, които тялото изразходва, дори когато си почива. Нещо повече, когато има по-малко мазнини в тялото, кръвта се придвижва по-добре и това дава повече енергия, без да е необходимо да се приема повече храна и напитки.

Храненето

Марк МакДоналд, автор на бестселъра "Body Confidence”, обяснява, че тялото има нужда от "презареждане като машина", което просто означава, че редовно трябва да се набавя храна на организма, за да има достатъчно енергия. 

"Последователното хранене стабилизира нивото на кръвната захар и създава вътрешен хормонален баланс". Това от своя страна води до предпазване от трупане на излишни килограми. Съветът на МакДоналд - "Започнете да се храните час след ставане, за да активизирате метаболизма си. След това продължавайте да приемате храна на всеки 3-4 часа, като приключите час преди лягане."

Приемайте протеини между основните хранения

Протеинът стимулира метаболизма по-добре от мазнините и въглехидратите. Отхапването, дъвченето, поглъщането и храносмилането на храната отнема енергия. Това е известно като "термичен ефект на храната" и чрез него може да се изгорят 30% от калориите на приетата храна. Колкото по-комплексна е храната - като пържола, бобови храни и влакнести зеленчуци, толкова повече калории се изгарят, докато тя преминава през стомашно-чревния тракт.

Протеините също така съдържат левцин, аминокиселина, която предотвратява загубата на мускулна маса. За това е полезно да се похапват ядки, които може да се приемат между храненията на работното място или навън. Твърдо сварените яйца също са добър вариант.

Движете се

Интензивните кардиотренировки поддържат метаболизма в продължение на часове. Така че специалистите препоръчват не само тренировката във фитнеса, но и интензивно движение. Много ефектно се оказва ходенето пеша - лекарите препоръчват да се използва автомобила, колкото се може по-рядко и да се увеличат разходките. Д-р Гербщад пък съветва и в най-малкия промеждутък от работа и ежедневни задължения да се използват в движение, което може да спомогне за изгаряне на повече калории.

Пийте вода

Проучванията показват, че хората, които приемат чаша вода 8 -12 пъти на ден, имат по-добър метаболизъм от тези, които не го правят. Специалистите съветват да се пие по половин литър вода преди закуска - така могат да се свалят допълнителни 5 килограма за годината. Според изследователите на Политехническия университет във Вирджиния хората, които приемат вода преди първото им ядене за деня, консумират средно 75 калории по-малко на закуска, отколкото тези, които не са приели първо вода. 

Водещи

Най-четени