Как пасивното пушене вреди на тийнейджърите? 19.07 | 13:33

Вторичният цигарен дим удвоява риска от загуба на слуха при подрастващите

От Елена Кирилова

Пасивното пушене почти удвоява риска от загуба на слуха при тийнейджърите, сочи ново изследване, цитирано от ВВС.

Тези данни са получени от изследване на повече от 1500 американски младежи на възраст между 12 и 19 години.

Според доклада вторичният тютюнев дим директно уврежда ушите на подрастващите. Колкото по-голяма е експозицията, толкова по-голяма е вредата.

Често цигареният дим може да наруши способността на тийнейджърите да разбират говора на останалите, сочи докладът на Archives of Otolaryngol - Head & Neck Surgery.

Все още не е ясно колко дълго излагане на дима е вредно и кога точно възникват проблемите с ушите. Ясно е обаче, че димът увеличава риска от инфекции на средното ухо.

Учените вярват, че това може да навреди на кръвоснабдяването на ухото, което води до сериозни проблеми на по-късен етап. Поради тези причини и другите рискове за здравето, лекарите съветват избягването на тютюневия дим, доколкото това е възможно.

"Необходими са допълнителни изследвания, за да се докаже причинно-следствената връзка, но в същото време, за да се защити слуха и здравето на детето, е препоръчително да се избягва пушенето около тях", коментира д-р Ралф Холм, който участвал в благотворителната акция Hearing Loss.

Ръководителят на изследването, професор Анил Лалуани от Катедрата по медицина към Нюйоркския университет смята, че трябва да преценим как да се справим с тютюнопушенето на обществени места и в домовете.

40% от 800 тийнейджъри, които били изложени на пасивно пушене, имали доловими проблеми със слуха. От 750 деца, които не били излагани на тютюнев дим, 25% имали подобни оплаквания.

По-малко от една пета от засегнатите обаче знаели, че имат проблеми със слуха. Това е така, защото леката загуба на слух не е задължително забележима.

Водещи

Най-четени