Как чаят пречиства водата, в която го правим? 28.02 | 09:59
Чаят е една от любимите ни напитки през студените дни и не само

Чаят е една от любимите ни напитки през студените дни и не само. В зависимост каква разновидност предпочитаме, идват и различните ползи за здравето и настроението ни. Но има и някои позитиви, които са общи, независимо какъв точно чай пием - важното е да го правим редовно.
Според ново изследване на учени от Northwestern University, процесът по запарване на чая не само извлича полезните вещества от него, но и помага за прочистване на водата, която използваме за направата му, от тежки метали.
Изследователите откриват, че когато затоплим вода малко преди точката й на кипене, след което в нея сложим чай на листа или в пакетче за период не по-малък от 24 секунди, това действа положително на химичния състав на водата. В експеримента се използват различни видове чай - черен, зелен, бял, лайка и ройбос като някои са насипни, а други - в пакетчета, пише lifestyle.bg. Прави се пояснението, че торбичките, направени от найлон, отделят голямо количество микропластмаса в топлата напитка, но повечето днес се произвеждат от биоразградими материали като целулоза.
Именно и този вид торбички успяват да абсорбират най-много тежки метали от водата - като кадмий, хром, мед и цинк, дори и олово.
Оказва се, че има значение и колко фин е чаят, който използваме. Ако листата са смлени по на дребно, както например е при черния чай, се абсорбира по-голямо количество тежки метали от водата. Все пак се прави уточнението, че приготвянето на чай обикновено може да филтрира около 15% олово от питейната вода, и то при запарване в продължение на три до пет минути,. Колкото по-дълго е това време, толкова повече вещества се абсорбират, пише CNN.
Учените отбелязват, че чаят има голяма активна повърхност, която е свързана не само с абсорбирането на вещества, но и с освобождаването на ароматни съединения във водата. Но все пак подчертават, че накисването на пакетче чай в чашата не може да замести филтирането на водата, което е най-добрият начин да я направим безопасна за консумация.
Водещи
-
Цитиридис на седмото небе от щастие, че пак е в Би Ти Ви
„Високоплатеният смешник“, както се е представил в инстаграм, се завърна в медията като част...
22.09 | 13:20
-
"Топлофикация София" иска по-висока цена на парното с 30%
Няма пари, за да се компенсират жителите на "Дружба" 2, дружеството вече дължи над 2 млрд....
22.09 | 13:00
Най-четени
-
Посрещаме есенното равноденствие
Ето какви са обичаите и какво не се прави на този ден
22.09 | 09:45
-
Киселова: Международната обстановка не е спокойна, нормално е да потърсим съюзници
Посланието, което отправи тя, е девизът, изписан върху историческата сграда на Народното...
22.09 | 11:00
-
Проф. Боян Дуранкев: Не е нормална тази България!
Няма да честитя Независимостта, написа икономистът във Фейсбук
22.09 | 10:40