Как ще се справи новият здравен министър с неплатените осигуровки? 12.04 | 09:00

Десислава Атанасова чака идеи от всички

От Кремена Бедерева

Никога не съм казвала, че ще се отнемат шофьорски книжки или лични карти заради неплатени здравни осигуровки. Това каза здравният министър Десислава Атанасова по bTV. В медиите се тиражираше новината, че тези, които не си плащат здравните вноски, ще останат без документ за управление на МПС. По последни данни броят на българите, които не са здравно осигурени, възлиза на 1,2 млн. души.

Как ще се справи новият здравен министър с проблема с неплащането на здравен данък?

Атанасова припомни, че именно от неплатените здравни осигуровки идват и дълговете на болниците. "378 млн. лв., от които 70 млн. лв. са просрочените задължения – това са дълговете на болниците. Те идват или от лош мениджмънт, или от обслужването на здравно неосигурени граждани, както и родителки, които не са осигурени, а това струва пари".

"Ние сме в рамките на ЕС – това е солидарна система за плащане на здравето, но ползват тези, които имат нужда - получава се, че реално не е солидарна", уточни Атанасова. По думите й най-добрият вариант, за да се разреши проблема с неплатени осигуровки, е да се дебатира.

Затова тя е поставила дебат по темата - "нека да се чуят най-различни предложения – когато се издаваха документите за лични карти, можеше да се провери кои граждани са здравно осигурени, тъй като няма механизъм Здравната каса, здравният министър или някой друг, освен орган на МВР, да отнеме лична карта на някой, но трябва да се намери механизъм да се накарат хората да плащат своите здравни вноски".

Има разпоредби в Закона за социалното подпомагане, според които, ако здравно неосигурен, който няма имущество, не е напускал страната, няма доходи, се нуждае от медицинска помощ, държавата гарантира за него чрез социалното си подпомагане. И тук е намерен някакъв баланс. Това обясни още министър Атанасова.

Според нея могат много механизми да се намерят – при продажби на моторни превозни средства, при прехвърляне на имот, всеки е длъжен да попълни декларация дали има задължения или не. Така ще стане ясно кой е плащал здравни осигуровки и кой не - това е единият вариант, който може да се въведе, каза Атанасова. 

Тя съобщи, че са започнати разговори, както с пациентските организации, с Лекарския съвет – "чакам идеи от всички, както и от управителя на НЗОК, който е най-заинтересуван, тъй като това е фондът, който събира тези средства". Запитана как ще накара ромското население да си плаща осигуровките, Атанасова отговори, че проблемите трябва да се решат чрез дебати

"Правя всичко възможно от 1 юни да бъдат увеличени с 20% заплатите на работещите в Спешната помощ. Търся резерви за това увеличение", обеща още Атанасова, която преди дни съобщи, че планува увеличение в системата на Спешната помощ. "Ще предложа защита на работещите в Спешна помощ, приемните отделения", закани се още Атанасова. Все пак, здравният министър смята, че трябва да се влага в персонала повече средства, отколкото в материалната база, но и там ще се вложат също средства.

Относно специализантите, министър Атанасова уточни, че в момента се обсъжда Наредбата за специализацията на лекарите и се обсъжда да могат да се специализират всички специалности, не само в Спешната помощ, както е сега. Обмисля се да се даде възможност за специализация, която не е само от държавата, а да се промени схемата, като ще има специализацията и от общините, и от университети.

Освен това от държавния бюджет ще бъдат отпуснати допълнителни 5 милиона лева за чужди специалисти. Атанасова обяви още, че лансираната от нея идея, одобрена от премиера и кабинета, е да не се налага децата да излизат от страната, за да се лекуват.

По вътрешни разчети до края на годината ще бъдат необходими около 11 милиона лв. на Фонда за лечение на деца в чужбина, след като лимитът на броя одобрени падна с решение на Министерски съвет. "Ако няма пари в министерството, ще трябва да дойдат от държавата”, заяви Атанасова.

Министърът отбеляза, че в България вече има много добри технологична база и специалисти – условия, които правят реализацията на предложения от нея нов подход осъществима.

Водещи

Най-четени