Какви може да са усложненията при грипа? 02.02 | 11:45

Тежестта на заболяването варира от леки инфекции до мултиорганни усложнения и смърт

От iNews.bg

В разгара на грипния сезон сме, а едни от основните усложнения на грипните вируси са в областта на Оториноларингологията. Тежестта на заболяването варира от леки инфекции до мултиорганни усложнения и смърт. Най-честите усложнения са бактериалните инфекции на горните дихателни пътища, особено при деца и възрастни над 60 години и при хора с хронични придружаващи заболявания, коментира д-р Теодора Димитрова от екипа на Клиника "Ушни, носни и гърлени болести” във ВМА.

Според статистиката, около 20% от децата и юношите развиват остър среден отит по време на грипната инфекция. При възрастните също се наблюдава висок процент на усложнения от страна на средното и вътрешното ухо. 

При около 87% от болните с остър среден отит възпалението на ухото се развива в първите 10 дни от началото на острата респираторна инфекция. За началната фаза на засягане на средното ухо е характерно зачервяване на тъпанчевата мембрана, която може да остане и единствена, коментира специалистът.

Друга отличителна черта на "грипозния отит" (остър среден хеморагичен отит) е силната болка в ухото, намален слух, изтичане на серозно-кръвенист секрет от външния слухов канал, което се дължи на спукване на хеморагични були – "мехури" по  тъпанчевата мембрана. Добавяне на бактериално възпаление води до гноен среден отит с характерна гнойна секреция от средното ухо. 

При изследване на слуха (тонална-прагова аудиограма) няма съществена разлика в слуховите криви в зависимост от причинителя, но в някои случаи при грипните отити се наблюдават спадане на въздушната и костната проводимост за високите честоти. 

Грипните вируси са невротоксични и засягането на слуховия нерв също е често срещано. Може да протече без болка, но с внезапно намаление на слуха – едностранно или двустранно. Понякога се засяга и вестибуларната част на слуховия анализатор. Възпалението на слуховия нерв трябва да се лекува незабавно в специализирана клиника, за да се предотврати трайно увреждане на слуха, категорична е д-р Димитрова. 

Тежката, продължителна хрема, главоболието могат да бъдат симптоми на остър гноен синуит. Честотата им рязко се повишава по време на грипните сезони. Ненавременната диагноза и лечение крие риск от орбитални и вътречерепни усложненния. 

Бактериалните възпаления в областта на гърлото също не са рядкост. Острият фарингит и острият катарален тонзилит могат да бъдат бързопреходна проява на грипния вирус. Но в някои случай могат да преминат в остър гноен тонзилит – "гнойна ангина", перитонзилит и перитонзиларен абсцес, предупреждава специалистът и допълва, че са съпътствани от висока температура, болки при преглъщане, налепи по небните тонзили, затруднено широко отваряне на устата. В тези случаи е наложително преценка от УНГ-лекар за последващо лечение.

Не на последно място са и усложненията от страна на ларинкса. При грип гласът става дрезгав, поради оток и зачервяване на гласните гънки. Когато процесът обхване и входа на трахеята, се появява кашлица и лек задух.  

Лечението на ларинготрахеита е със специфични противовирусни и противооточни средства, по прецена на инфекционисти и оториноларинголози, пояснява още медикът.
При всички случаи болните се нуждаят от хубава почивка и добра хидратация. 

И накрая, нека все пак да отбележим, че от нас самите зависи да положим необходимите усилия, за да се предпазим от заразяване, казва д-р Димитрова и подчертава, че най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. И изброява: 

   Често измиване на ръцете с вода и сапун
    Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа
    Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
    Носене на маска на лицето
    Избягването на търкането на очи с мръсни ръце
    Често проветряване на въздуха в затворени помещения
    Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
    Измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

Водещи

Най-четени