Какво да ядем, за да не се разболеем от рак 03.02 | 11:49

Концентрираните храни, колбасите, технологично обработени храни могат да доведат до раково заболяване

От Кремена Бедерева

Ракът е хронично неинфекциозно заболяване, от което страдат все повече българи. Около 30% от всички ракови заболявания се дължат на неправилно хранене и заседнал начин на живот. Около 40-50% от заболяемостта се дължи на факторите от околната среда - стрес, замърсяване на въздуха, радиация. Около 30% се дължи на тютюнопушенето. Това смята диетологът проф. Донка Байкова, която бе гост на стурешния блок на TV7.

"Т.нар. "фаст фууд" или "джънк фууд" са вкусни, евтини, засищащи, но имат нищожна хранителна плътност. Затлъстяването също може да доведе до рак. Концентрираните храни, червените и шарени меса, колбасите, технологично обработени храни, в които се влагат т.нар. трансмасни киселини, които са рисков фактор, също могат да доведат до раково заболяване", категорична е Байкова.

Наблюденията ѝ показват, че драстично сме намалили консумацията на плодове и зеленчуците, като се оправдаваме, че в офиса не можем да си ги набавим. "Плодовете също се обработват с няколко консервиращи елемента - т.нар. "Е"-та. Трябва да се мият и да се маха кората, колкото и полезна да е тя понякога. Нитратите могат да се махат отново чрез обелване, премахване на горните листа при зелето или дръжките на спанака. С риск да загубим 30% от витамините е добре зеленчуците да се бланшират, защото така нитратите се премахват", посъветва експертът.

Донка Байкова поясни, че нитратите сами по себе си не са опасни, но при взаимодействие със солната киселина в стомаха се превръщат в нитрини, които са канцерогенни. "Колбасите не трябва да се обработват термично", категорична е Байкова. Според нея има много хормони в пилешкото месо, но и карантинен период, в който пилето изчиства хормоните.

"Маргарините, които са за мазане нямат много трансмасни киселини, които са много в т.нар. твърди маргарини. Последните се ползват, за да дават добра форма на кашкавала или вафлата. Те са рискови и е нормално да има норми, защото тези храни се предпочитат от рискови групи - деца или бременни", разясни Донка Байкова.

Тя коментира и темата с китайските чайове за отслабване. "Пургативните чайове, без значение китайски или български, са драстични. Те изхвърлят приетата храна навън, но и почти всички течности, които сме приели. Така се причинява дехидратация, при която организмът работи на несвойствени обороти. Освен това тези чайове водят до изтъняване на червата, а лигавицата става уязвима. Виждала съм момичета, които свалят по 50-60 кг, но им отстраняват метър-два от червата", поясни Байкова.

Препоръките ѝ са ежедневно да се ядат поне по 50 гр. семена - слънчогледово, тиквено, ленено семе, орехи или бадеми.

От своя страна доц. Манаси Николов, ръководител на направление "Медицинска експертиза" към Националната онкологична болница, коментира в ефира на БНР, че ракът е лечимо заболяване. Според него нашите учени, нашите лекари, които се занимават с лечение на рак, имат много добри постижения. Разликата между преживяемостта в цяла Европа сравнена с тази в България е само 10% по-ниска в България, което означава, че ние сме на челно място в световното лечение на рака. Преживяемостта на лекуваните пациенти в нашата болница е с близо 15% по-висока от средната за страната. Ние имаме всички познания, всички методики и умеем да ги прилагаме.

Доц. Николов припомни, че колкото по-рано бъде диагностицирано заболяването, толкова по-добре: Ако ракът бъде открит в първи стадий, начален стадий, преживяемостта е над 90%. Ако бъде открит, когато вече има разсейки в други органи и системи, преживяемостта слиза под 60%.

Той наблегна и на профилактичните прегледи: Винаги и на първо място търсете адекватна медицинска помощ при най-малкото оплакване, което имате.

В момента в България живеят преболедували от рак близо 270 хиляди души, подчерта доц. Николов. Той добави:"Една от основните причини за появата на рак е стресът. Затова човек трябва да живее активно, да почива активно, да има физическа активност, да преценява с какво се храни, да обръща внимание на здравето си и при най-малките причини, да се обръща към лекар. Човек винаги може да се предпази.

Съкращаване на сроковете за получаването на експертиза от ТЕЛК и въвеждане на електронно досие би облекчило хората, смята още доц. Манаси Николов. Според него трябва да има единна стратегия в тази област.

Водещи

Най-четени