Какво може да навреди на сексуалния живот на мъжа? 24.03 | 14:13

Има някои ситуации, при които мъжът трябва да бъде особено внимателен към здравето си

От Нели Минчева

Мъжете трудно се решават да говорят за сексуалните си проблеми, дори и с медицински лица. Приемат го като признание за непълноценност и самочувствието им сериозно страда. В някои случаи действително се налага посещение при лекар, но има и ситуации, при които е достатъчно да бъде променен начинът на живот.

Какви са те – разбираме от сайта за мъже Div.bg:

Антидепресанти

Не е тайна, че антидепресантите могат да повлияят зле на секса. Тук обаче не става дума чисто и просто за странични ефекти от медикаменти. Много хора всъщност страдат от нещо наречено "хипоактивно сексуално разстройство", което е медицинският термин за понижено либидо. Трябва да е ясно и че непрестанното желание за секс също не се счита за нормално. Мъжете имат различни стимули към половия акт, харесват и се възбуждат от различни неща и това, че в определен момент не им се прави секс, не означава, че нещо не им е наред. Все пак всякакви медикаменти, които понижават тестостерона, като лекарствата при рак, например, могат да навредят на половия живот.

Лекарства, съдържащи литий, тези от групата на бензодиазепините, антихипертензивните средства, кардиоваскуларните лекарства, хапчетата, намаляващи липидите като гемфиброзил, могат да влияят на потентността. Хубаво е, ако мъжът взима някои от изброените лекарства, да провери листовката за упоменати странични ефекти или най-добре да се консултира с лекар.

Алкохол и кофеин

Пиенето на алкохол и на енергийни напитки може да понижи сексуалното желание. За всеки е ясно, че след солидна почерпка с приятели ще е пас в леглото, работата е там, че честата употреба може да доведе до перманентен ефект. Кофеинът и стимулантите мога да натрупат напрежение и нервност, която да попречи на желанието. Комбинацията между големи количества алкохол и енергийни напитки не само пречи на секса, но е вредна за целия организъм. В умерени количества обаче алкохолът може да повиши либидото.

Тренировки

Лошата физическа форма означава лош секс, но прекомерните тренировки също пречат. Тежките натоварвания и нарушения в естествения режим на хранене, които водят до телесна дисморфия, могат да окажат пагубно влияние върху секса.

Като цяло добрата форма кара хората да се чувства секси, така че трябва да бъде търсен балансът. Още по-хубаво ще е, ако тренировките съдържат някакъв еротичен елемент. При жените това са салсата и тангото, докато мъжете повишават сексуалното си самочувствие с фитнес. Йогата, особено ако е по двойки, също може да подобри много интимния живот. Тя подобрява кръвообращението, което е основен фактор, когато става дума за нещата по тънката част. Освен това премахва стреса.

Порното

Честото гледане на порно или дори обикновената мастурбация може да доведе по свръхпроизводство на допамин, който е отговорен за сексуалното удоволствие. Ако той се отделя непрекъснато, мозъкът спира да реагира на него и това води до липса на желание за секс. Този проблем се решава лесно с избягване на порнография и разреждане на естествените мастурбации. При някои мъже обаче се случва така, че те не успяват да си наложат тази порно-диета и се налага да се намесва специалист.

Емоции

Ако сте в обтегнати отношения с приятелката си, това може да доведе до спад на сексуалната активност, дори и ако доскоро тя е била наред. Ако усещате, че се отдръпвате, е най-добре да поговорите за проблема, а не да го оставяте да се задълбочава. Избягвайки да говорите за ситуацията, може да накарате партньора ви да започне да се чувства отхвърлен и дори да заподозре, че му изневерявате.

Бащинство

След като безсънието може да се отразява на сексуалния живот, много млади родители изпитват проблеми. Въпреки че при бащите няма чисто физически промени, заетостта, нарушенията в съня и нервността могат да окажат сериозно влияние върху желанието. При жените пък се отразява постродилният хормонален дисбаланс и кърменето заради производството на повече пролактин – хормон, който стимулира млечните жлези и намалява сексуалното желание. Освен това промените в телата на жените ги карат да се чувстват по-неуверени в интимните си отношения в началото.

В Div.bg можете да откриете още:

Грозен съм, как да я сваля

Как да помогнем на приятел при развод

Типовете калпави мъжки прически

Водещи

Най-четени