Какво (не) трябва да ядем? 08.11 | 07:17

Няколко заблуди за правилно хранене... или истини

От Кремена Бедерева

Лятото отмина, вече не ни се налага да дефилираме по бански на плажа. Но това не означава, че не трябва да се поддържаме във форма. Излишните килограми и желанието за по-добър външен вид винаги са на дневен ред.

Спазването на диети и поставянето на ограничения винаги са на мода. Но трябва да се избере правилният режим. Диета, която е с твърде много лишения, гарантира резултат, но после завършва с йо-йо ефект. Когато се изключат напълно някои храни, организмът рано или късно иска да си ги набави отново.

Безвъглехидратни, безмесни, зеленчукови. Има колкото искате диети. Но има няколко всепризнати твърдения, които ще оборим в тази статия и ще наречем заблуди.

Не се хранете след 20.00 ч.

В никакъв случай не е разумно да се натъпчете преди лягане. Най-малкото ще ви е некомфортно в леглото цяла нощ. Но не винаги можем да избегнем късното хапване. Все пак, животът си тече и не се съобразява с режима ни на хранене. Ако сте до късно на работа или работите през нощта, това правило няма как да влезе в сила.

Корем и паласки се свалят с диета

Коремчето е една от най-проблемните зони при жените. Повечето жени си мислят, че могат да го смъкнат, само като спазват диета. Но с него и с "приятелчетата” му, паласките, въпросът е много по-сложен. Когато спазвате диета, имате калориен дефицит, който има отслабващ ефект. Но той не е достатъчен, за да имате плосък корем. Никой не говори за плочки, но перфектното коремче ще постигнете с малко тичане, упражнения и подходящ хранителен режим.

Заместителите на любимите храни ще ви помогнат
Това е нож с две остриета. Когато сте на диета, се опитвате да замените любимите хапвания с техни бегли подобия. Например, сладолед със замразено кисело мляко с подсладител. Или палачинка от трици, вместо истинска такава. За момент се опитвате да си самовнушите, че това ви задоволява напълно.

Какво още може да правите, вижте на Jenite.bg.

Водещи

Най-четени