Какво не трябва да ядете, за да не "хванете" диабет? 15.02 | 17:55

Не яжте бял хляб и картофи, за да избегнете болестта

От Кремена Бедерева

Хората, които консумират големи количества бедни на фибри и преработени продукти с висок гликемичен индекс - водещи до бързо покачване на кръвната захар след хранене, са изложени на значително по-висок риск от най-разпространената форма на диабет, предаде Reuters, позовавайки се на резултатите от изследване на американски и британски специалисти.

Авторите на проучването от Калифорнийския и Оксфордския университет са анализирали данни от 24 проучвания, обхванали 125 000 души.

Анализът потвърждава откритата в предишни изследвания връзка между т.нар. храни с висок гликемичен индекс, сред които бял хляб и картофи, и диабета.

Резултатите от настоящото проучване показват, че хората консумират дневно средно 139 грама захар или нейни еквиваленти. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ 8% от американците страдат от захарна болест.

Над 90% от случаите са на диабет тип 2, който пречи на тялото правилно да произвежда и използва регулиращия кръвната захар хормон инсулин, допълва БТА. Направеният от американските и британски специалисти анализ посочва, че за всеки допълнителни 100 грама захар на 2000 калории дневно рискът от диабет тип 2 се увеличава с 45%.

"Не е трудно човек да прекали със захарта, особено ако не подбира внимателно хранителните продукти", отбелязват изследователите. Специалистите напомнят, че храни с нисък гликемичен индекс са рибата, богатите на фибри плодове и зеленчуци, ядките, сиренето и други млечни продукти, кафявият ориз и други нерафинирани зърна.

Водещи

Най-четени