Какво представлява суровоядството? 15.05 | 13:42

Това е хранителен режим, включващ сурови растителни храни, без никаква термична обработка

От Кремена Бедерева

Редица експерти и учени са установили, че болшинството човешки заболявания не се появяват толкова много вследствие на лошите екологични условия, колкото заради пренебрежителното отношение към собствения ни организъм.
 
Какво представлява суровоядството?
 
Представлява хранителен режим, включващ сурови растителни храни, без никаква термична обработка. Суровоядците не се хранят с месо и млечни продукти, яйца, риба, захар и сол, алкохол. Това е вид строга вегетарианска диета, която, ако бъде спазвана, влияе много благоприятно на организма.
 
Ако желаете да се включите към обществото на суровоядците, то започнете да се храните с изключително сурова растителна храна: пресни сурови зеленчуци и плодове (или изсушени), ядкови плодове, покълнало жито, ядки от житни култури, семена и мед, натурални сокове.
 
Според А. Дейвис, известен диетолог и биохимик, здравият човек трябва да се храни само със сурова храна, в противен случай сам си докарва умора, психическа мудност, лоша стойка и нездрави зъби.
 
Суровоядецът използва само 1/4 от капацитета на храносмилателните си органи. Според автора на "Суровоядството здраве и дълголетие”, Атерхоф, по този начин органите никога не се претоварват.

При хранене с готвена храна обаче, организмът използва 3-4 пъти повече енергия, а ако човек яде предимно такава, то клетките гладуват поради недостатъчното количество биологично активни вещества в нея.
 
Смята се, че суровата храна лекува болните клетки, при което те се възстановяват и възвръщат активността и жизнеността си. Мастните клетки се стопяват, натрупаните отрови постепенно се отделят, намаляват излишните течности в тялото.
 
Въпреки всички тези предимства, преди започнете своя режим със сурова храна е добре да се консултирате със специалист.

Няма как да се отрече, че суровоядството е много според режим на хранене. Не е подходящо за много места по света, заради географските и климатични условия, които не позволяват целогодишното предоставяне на пресни зеленчуци, плодове и билки.

Водещи

Най-четени