Какво съдържат колбасите и кренвиршите? 21.11 | 16:41
Има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи
Какво съдържат кренвиршите и има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи.
Месо има в кренвиршите, заяви за "Телеграф" изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова.
"Нали никой не очаква, че в малотрайните колбаси се слага филе и бонфиле? В тях се влагат обреските от оформянето на месото. Тези видове месо се използват за производство на малотрайните колбаси", обясни тя и поясни, че кренвиршът е пастетна маса.
"За да е такава структурата му, той се смила на машина и след това се смесва със солта, подправките, добавките, за да се получи тази хомогенна маса, която е като пастет", обясни д-р Попова.
Тя добави и че няма нищо странно в това, че кренвиршите в хладилник на следващия ден се сбръчкват и променят цвета си. Салам "Камчия", който също е малотраен салам, но той има структурирани парчета месо и сланина.
"Те се виждат. Те са заложени в стандартите, които се прилагаха преди 1989 г.", коментира тя. Директорът коментира още, че само от соев протеин не може да стане колбас. "Това, което влагат, е до 5% и той се слага за спойка", уточни Попова.
Колбаси
Изпълнителният директор обясни, че прясното месо у нас не достига за месопреработка и затова се налага да се взима от Европа. "Купуваме, защото ни трябват определени мускулни групи. При производството на шпекови салами, на луканки, на суджуци се използва месо от бут, месо от плешка", посочи тя.
Вкус
Д-р Попова признава, че вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес са различни, но според нея това е напълно нормално и има логично обяснение за това. "Породите, които използваме преди 1989 г., имаше порода бяла българска свиня, сега използваме други породи животни, които имат различен вкус.
Въпреки това нашите колбаси имат много по-добър вкус от много от чуждите европейски колбаси", смята тя. По отношение на това, че всяка партида не е еднаква, директорът заяви, че няма как всяка да е една и съща и това се дължи на различното количество подправки и даде за пример дори солта, която винаги соли различно, докато количеството, което се слага, е еднакво.
Водещи
-
МС отмени насрочения за утре НСТС
Правителството ще одобри законопроектите, свързани с Бюджет 2026, във вида, съгласуван с...
12.11 | 21:00
-
Енергийната комисия преодоля ветото на Радев
12.11 | 20:45
-
Делото срещу двойката, изтезавала животни и продавала клипове със зверствата, влиза в съда
Габриела Сашова и Красимир Георгиев са обвинени за проява на жестокост и причиняване на смърт...
12.11 | 20:30
-
Бизнесът: Няма да участваме в НСТС утре
Предлаганият бюджет прехвърля сметката за политическия популизъм върху бизнеса и работещите,...
12.11 | 20:15
Най-четени
-
НСО официално: Всички шофьори са длъжни да ни направят път!
Позиция на Националната служба за охрана:
12.11 | 12:45
-
Милен Велчев: Това е единственият вариант за бюджет, ако сме кацнали от Луната вчера
Този бюджет е прахоснически, нереформаторски и изпуска възможности да приведе държавните...
12.11 | 15:10
-
Кънчо Стойчев: С този бюджет правим решителна крачка към пропастта
Според него държавата се е засилила към тежък социален сблъсък
12.11 | 14:10