Какво съдържат колбасите и кренвиршите? 21.11 | 16:41
Има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи
Какво съдържат кренвиршите и има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи.
Месо има в кренвиршите, заяви за "Телеграф" изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова.
"Нали никой не очаква, че в малотрайните колбаси се слага филе и бонфиле? В тях се влагат обреските от оформянето на месото. Тези видове месо се използват за производство на малотрайните колбаси", обясни тя и поясни, че кренвиршът е пастетна маса.
"За да е такава структурата му, той се смила на машина и след това се смесва със солта, подправките, добавките, за да се получи тази хомогенна маса, която е като пастет", обясни д-р Попова.
Тя добави и че няма нищо странно в това, че кренвиршите в хладилник на следващия ден се сбръчкват и променят цвета си. Салам "Камчия", който също е малотраен салам, но той има структурирани парчета месо и сланина.
"Те се виждат. Те са заложени в стандартите, които се прилагаха преди 1989 г.", коментира тя. Директорът коментира още, че само от соев протеин не може да стане колбас. "Това, което влагат, е до 5% и той се слага за спойка", уточни Попова.
Колбаси
Изпълнителният директор обясни, че прясното месо у нас не достига за месопреработка и затова се налага да се взима от Европа. "Купуваме, защото ни трябват определени мускулни групи. При производството на шпекови салами, на луканки, на суджуци се използва месо от бут, месо от плешка", посочи тя.
Вкус
Д-р Попова признава, че вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес са различни, но според нея това е напълно нормално и има логично обяснение за това. "Породите, които използваме преди 1989 г., имаше порода бяла българска свиня, сега използваме други породи животни, които имат различен вкус.
Въпреки това нашите колбаси имат много по-добър вкус от много от чуждите европейски колбаси", смята тя. По отношение на това, че всяка партида не е еднаква, директорът заяви, че няма как всяка да е една и съща и това се дължи на различното количество подправки и даде за пример дори солта, която винаги соли различно, докато количеството, което се слага, е еднакво.
Водещи
-
Честито Рождество Христово!
На трапезата се слага пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз,...
25.12 | 08:59
-
Интензивен е трафикът в цялата страна днес, а започва и влошаване на времето
Полицията извади допълнителни екипи на терен
24.12 | 17:59
-
Над 2,4 милиарда деца в 195 държави: Дядо Коледа скоро ще донесе първите подаръци
Според NORAD Дядо Коледа официално е започнал своето пътешествие около света. Първата му...
24.12 | 17:40
-
Зимни условия и празничен трафик: АПИ с важни указания към шофьорите
Ограничението не се отнася за превозните средства, извършващи обществен превоз на пътници.
24.12 | 17:20
Най-четени
-
Честито Рождество Христово!
На трапезата се слага пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз,...
25.12 | 08:59
-
Какви ястия трябва да присъстват на коледната трапеза
Безспорно свинските пържоли са една добра идея за част от коледното меню.
25.12 | 09:15
-
Най-вкусните джинджифилови сладки
А за да останат меки, има един таен трик - резенче ябълка в кутията, в която ще ги съхранявате
24.12 | 11:59
-
Какво да присъства на трапезата на Бъдни вечер
Насладете се на коледната магия като разгледате тези чудни ястия:
24.12 | 10:16