Кампания на МЗ не се хареса на феновете на уиндсърфинга 31.01 | 18:26

Част от „Животът е безценен! Не го заменяй за дрога!” на МЗ е 10-минутно филмче, разказващо за млад мъж и личния му опит с дрогата

От Кремена Бедерева

Кампанията на Министерство на здравеопазването (МЗ) "Животът е безценен! Не го заменяй за дрога!” се оказа ябълката на раздова за любителите на уиндсърфинга, които са се почувствали засегнати от послание в инициативата.

Част от кампанията е десетминутно филмче, посветено на употребата на марихуана. Клипът разказва за живота на млад мъж - за личния му опит с марихуаната от затвора.

Но явно любителите на уиндсърфинга са се почувствали засегнати от сценария на клипа. В подписка, цитирана от bTV, те изразяват възмущението си. "Ние сме спортисти любители. Живеем в различни градове, имаме различни професии и сме на различна възраст. Това, което ни обединява, е любовта ни към уиндсърфинга – олимпийски спорт, който е изключително популярен в Европа.

Изумени сме от факта, че във филм, поясняващ вредите от употребата на марихуана, група хора, наречени "сърфистчета от Пловдив”, са представени като наркомани и разпространители на дрога, чието поведение води до съсипването на живота на главния герой. Искаме да заявим, че внушената негативна представа за практикуващите нашия спорт няма нищо общо с истината.

 

 

 

Възмутени сме, че наред с останалите използвани клишета, авторите са решили да очернят хиляди българи, които са избрали да живеят активно. Смятаме, че те не са положили елементарни усилия, за да проучат какво представлява уиндсърфингът и какви хора го практикуват. Това е скандално, с оглед на обявената крайна цел на кампанията, за която е похарчена солидна сума пари.

Разочаровани сме от факта, че МЗ е одобрило филм, който директно внушава, че практикуващите спорт са носители на тежък порок. Със същия успех авторите можеха да нарочат група лекоатлети, които пушат марихуана на тревата на стадион, вместо да тренират или група алпинисти, които "пафкат” под някоя скала, вместо да се катерят”, пишат създателите на подписката.

Убедени сме, че една от функциите на МЗ е да насърчава активния начин на живот, вместо с пасивната си позиция да допуска внушения, че спортуващите са наркомани. Моля, отговорете си на въпроса как би реагирал родител под влиянието на този филм при желание на детето си да се занимава с уиндсърф.

 Сърфистите настояват Министерството на здравеопазването незабавно да изтегли от разпространение целия филм, както и да излезе със становище, от което да стане ясно, че спортът и в частност уиндсърфингът не са път към наркотична зависимост, а начин подрастващите да бъдат предпазени от такава.

Инициаторите на подписката са готови да съдействат министерството и авторите на филма, като ги консултират в това начинание добронамерено и абсолютно безплатно.

В момента клипчето, озаглавено "Марихуана”, е свалено от сайта на МЗ. То е четвъртата част от поредицата от кампанията. Другите части  "разясняват” вредите от употреба на екстази, кокаин, хероин и амфетамини.

Това не е първият клип от кампания на МЗ, който предизвиква недоволство. Преди около две години министерството пусна клипче за превенция на СПИН, озаглавено "Презерватирай се”, което разбуни духовете заради гротескното си съдържание.

Най-четени