Кантарджиев: До 20 декември ще е ясно може ли да се съберат 2-3 семейства за Коледа 06.12 | 11:00

За две седмици зазболеваемостта в София е спаднала с 20-25%, казва той

От iNews.bg

До 20 декември ще сме наясно дали ще бъде възможно поне да се събират 2-3 семейства за празниците. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в студиото на БНТ.

Той отчете, че към момента резултатите от седмицата са доста благоприятни. За 14 дни има 20-25% намаляване на случаите в София. Това е благодарение на мерките и хората, каза Кантарджиев.

По думите му 10 души в момента заразяват 7 до 9 души.

Според Кантарджиев обществото се подготвя да бъде против ваксинирането. Господин, който не е лекар, говори за странични ефекти на ваксините. Ако не си лекар, как ще говориш за епидемиология, попита Кантарджиев.

"ЕС хвърля огромен ресурс, държавата хвърля огромен ресурс, не виждате ли министърът колко пъти излиза, какви комисии се направиха, план се направи, купиха се на -70 градуса фризери...Създаде се един щаб, който трябва да осигури плановата ваксинация. Изведнъж излиза някой и казва: Да, ама тия ваксини са изследвани на млади хора, а не на възрастни, които трябва да се ваксинират. Явно колегата не е чел”, отбелязва проф. Кантарджиев.

Той каза, че има данни, че новите ваксини не вредят и на хората над 70-годишна възраст. Оцени руската ваксина като много добра, тъй като Русия има традиции в областта на ваксинирането.

Водещи

Най-четени