Карлово засега запазва АГ отделението си 16.09 | 16:45

От болницата обжалваха и на 12 септември 2019-а Пловдивският административен съд отмени заповедта на РЗОК, с която е отказано сключването на договор

От iNews.bg

Карлово спечели битката за запазване на АГ отделението в местната болница, макар и на първа инстанция засега. През м. г. Регионалната здравноосигурителна каса отказа да подпише договор с МБАЛ "Д-р Киро Попов" и да й плаща по клинични пътеки като раждания, аборти и гинекологични операции, защото в здравното заведение няма достатъчно анестезиолози. От болницата обжалваха и на 12 септември 2019-а Пловдивският административен съд отмени заповедта на РЗОК, с която е отказано сключването на договор.

На 1 юни м. г. Здравната каса сключва договор за работа по много клинични пътеки с МБАЛ "Д-р Киро Попов". 18 дни по-късно е издадена заповед, с която се отказва финансирането на гинекологични дейности. Според съда по същество това означава, че към началото на юни болницата е отговаряла на изискванията на Националния рамков договор за 2018 г. "Необяснимо по какви съображения обаче, 18 дни по късно административният орган е прекратил договора», е записано в мотивите за отмяна на заповедта на РЗОК. Отделно от касата са се позовали на медицинския стандарт по анестезия, който изисква минимум четирима лекари с тази специалност на щат. Този стандарт обаче е бил отменен още през 2017 г. и новото изискване е да има анестезиолог на разположение 24 часа, което в карловската болница е факт.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Водещи

Най-четени