Картофите съдържат повече витамини и минерали от традиционните „суперхрани“ 16.05 | 11:58

В порция картофи се съдържат 5,5 пъти повече фибри отколкото в един банан и повече витамин С, отколкото в три броя авокадо

От Виолета Малинкова

Дълго време диетолозите се опитваха да игнорират картофитв, но сега експертите гледат на тях по нов начин - като на продукт, превъзхождащ останалите. Според The Daily Mail те са източник на голямо количество полезни елементи.

По-специално, в порция картофи се съдържат 5,5 пъти повече фибри отколкото в един банан, и витамин С в количество над това, налично в три броя авокадо. Между другото научните изследвания от миналата година показват и че хапването на картофи два пъти дневно намалява кръвното налягане и противно на всеобщото схващане, не води до напълняване.

Също така новото изследване сочи, че картофът съдържа повече селен, отколкото едно дете може средно да си набави от всичките ядки и семена, които консумира през деня.

Проучването завършило и с мнение на независимия диетолог Зигрид Гибсън – част от Potato Council, а участие в него са взели 876 деца и 948 възрастни.

Сайън Портър – консултант-диетолог от организацията Potato Council, подчерта, че хората трябва да хапват разнообразна храна и не бива под влиянието на пропагандираните "суперхрани", да подценяват и изключват от менюто си картофите.

Според диетолога активната реклама на "модерните храни" - често характеризиращи се с висока цена и рядкост, влияе негативно на консумацията на картофи. Рекламите носят и вината за възникването на мита, че този зеленчук е основен враг на талията - факт, който далеч не принадлежи на истината.

Водещи

Най-четени