Касата избра 4 пъти по-скъпата оферта за пръстовия идентификатор 01.03 | 15:14

Отпечатъкът в здравната система трябва да влезе от юли

От iNews.bg

"Консорциум СТЕМО - Гама Консулт" спечели търга на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) за изработване на софтеура за пръстовия идентификатор на пациентите. Офертата на консорциума е за 477 000 лв. с ДДС. Софтуерът ще върви и с предложения от обединението четец на цена от 286,80 лв. Офертата на "Контракс" бе 4 пъти по-евтина - 109 000 лв. с ДДС за поръчката и 228 лв. с ДДС за един четец. 

Търгът беше за 400 000 лв., а според сметките на здравния министър д-р Петър Москов четецът трябваше да струва около 20 евро, пише "Сега". Той обаче не се плаща от НЗОК, а лекарите, болниците и аптеките ще си го купуват сами. 

Консорциумът е класиран на първо място със 75,608 точки, а "Контракс" имат 69,783 точки. Още при отварянето на офертите стана ясно, че по-евтиният софтуер има по-малко точки за технически параметри, а те имаха по-голяма тежест от цената.

Поръчката трябва да е готова след 4 месеца, което означава НЗОК да има система за пръстова идентификация от юли. Още обаче не е ясно от кога отпечатъкът ще е задължителен за ползване на вход в болниците, лекарските кабинети и аптеките.

Пръстовата идентификация трябваше да се регламентира в Националния рамков договор за 2016 г. между НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС), но съсловната организация отказа да го подпише. Една от основните причини за отхвърлянео на одговора бе въвеждането на пръстовия идентификатор. Сега всички промени, които трябваше да се регламентират с рамковия договор, ще се наложат административно от Министерството на здравеопазването.

Пръстовият идентификатор се въвежда като мярка срещу източването на касата с фиктивни лечения от болниците и фалшиви медицински направления от личните лекари. Със средства на касата болниците злоупотребяват и чрез животоспасяващите медикаменти.

"Има огромен брой български лекари, които се скъсват от бачкане, работят честно и почтено и са уважавани от пациентите и в същото време има една малка групичка, с която не можем да се преборим, и тази групичка взима от честния и почтен труд на всички лекари", коментира по БНТ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред БНТ.

 

 

Водещи

Най-четени